Kučan na Pokljuki: Rešeni smo vsakodnevnega pritiska vladajoče politike. To je demokracija, to je svoboda

Va
09.07.2022 15:17

K slednjima se je nova vlada zavezala, zato je dobila podporo in na volitvah zmagala, je bivši slovenski predsednik rekel na Rudnem polju, v govoru na zaključku spominskega pohoda veteranskih organizacij na Triglav. Pohvalil je enotnost slovenske politike v podpori Ukrajini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Kučan  
Robert Balen

"Rešeni smo vsakodnevnega soočanja z neznano boleznijo in pritiska vladajoče politike, ki jo je izrabljala za svoje nedemokratične politične in ideološke cilje. Zdaj je z novo vlado, ki nas ne sili več v enoumje, mogoče znotraj ustavnih meja znova javno izpovedovati svoja mnenja tudi o najbolj občutljivih družbenih in političnih vprašanj, ne da bi bili deležni očitka o razbijanju enotnosti. To je demokracija. To je svoboda. Obema se je ta vlada zavezala. Zato je dobila tudi podporo in na volitvah zmagala," pravi Milan Kučan. Na Rudnem polju na Pokljuki je prvi slovenski predsednik bil govornik na zaključni prireditvi 36. spominskega pohoda veteranskih organizacij na Triglav v počastitev partizanskih patrulj leta 1944 in izobešanja slovenske zastave na vrhu Triglava leta 1991.

"Ne spomnim se, da bi na tej naši spominski slovesnosti ali na kateri drugi s podobnim sporočilom videl predstavnike tistega dela politične in ideološke desnice, ki se trudi za nazaj prevrednotiti preteklost," je pristavil. "To pove veliko. Tudi o njihovem govorjenju o enotnosti. Namesto ponosa, da smo kot majhen narod zmogli upor zoper usodo, ki so nam jo namenili tujci, in da smo se bili sposobni pridružiti boju zoper barbarstvo, ki je v velikem svetovnem spopadu grozilo človeški civilizaciji, bi ta del zgodovine raje prikrili in premolčali. Zadnji primer takšnega ravnanja je samovoljna odstranitev skulptur, ki govorijo o tem boju, iz parka na Brdu v neko skladišče v vojaškem muzeju v Pivki. In to pod pretvezo, da gre za njihovo restavriranje." Kučan podpira, da se kipi vrnejo na Brdo. Sedanja vlada s tem verjetno ne bo imela težav, je rekel.

"Slovenskim politikom, ki na Brdu gostijo tuje državnike, pač ne more biti težko povedati, in to s ponosom in samozavestjo, da ti kipi spominjajo na upor in pravičen boj malega naroda za svojo pravico do obstoja. Tako kot zdaj, ko enotno podpirajo upravičen odpor in boj Ukrajincev za njihovo svobodo in ozemlje v zločinski vojni, ki jo je zoper suvereno državo sprožil ruski predsednik Putin." Enotnost slovenske politike "v obsodbi njegovega dejanja in v podpori Ukrajincem" je po Kučanovih besedah hvalevredna.

Vojna, ki smo ji priča, je nadaljeval bivši predsednik Slovenije, se ne bi bila smela zgoditi. Ob nujni in upravičeni vsestranski pomoči obrambnemu odporu Ukrajincev je treba iskati poti za mirovna pogajanja. "Tako kot predsednik vlade Robert Golob tudi sam verjamem, da do cilja, ki je lahko samo mir, ni mogoče priti zgolj z vojaškimi operacijami in sankcijami. Rešitve za mir je treba iskati s pogovori in dogovorom. Udeležba mednarodne skupnosti pa naj zagotovi, da bo mir pravičen," je pozval.

Bivši predsednik poudarja, da obsoja vsako Putinovo potezo v tej vojni. In podpira vsako dejanje, ki ustavlja pobijanje ukrajinskih in ruskih vojakov in ki prinaša mir.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta