Letalski promet: V Ljubljani julija 90 odstotkov manj potnikov

(dt)
19.08.2020 15:45

S podobnimi padci prometa se srečujejo tudi druga Fraportova letališča v Nemčiji, Grčiji, Bolgariji in Turčiji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V začetku julija so zaposleni na ljubljanskem letališču pri Fraportu Slovenija stavkali in dosegli, da je bilo namesto 120 ljudi odpuščenih 82. 
Robert Balen

Najnovejši podatki o prepeljanih potnikih na ljubljanskem letališču so skrb zbujajoči. Julija je prek ljubljanskega letališča potovalo vsega 20.992 potnikov ali 89,9 odstotka manj kot julija lani. V prvih sedmih letošnjih mesecih je bil z 218.070 potniki upad sicer nekaj manjši, a še vedno 79,6-odstoten. Nekoliko boljši so podatki pri pretovoru, kjer je bil julijski pretovor medletno 15,2 odstotka nižji, letos do konca julija pa 11,6 odstotka manjši kot do konca julija lani. Katastrofalno slabi podatki so se odrazili v tem, da je imel Fraport Slovenija ob polletju 6,1 milijona evrov izgube iz poslovanja in je od 470 zaposlenih odpustil 82 ljudi, medtem ko jih je sprva želel celo 120.
Odpuščali, okvirno za 3000 do 4000 ljudi, bodo tudi v celotni skupini Fraport, čeprav nemška država subvencionira plačo kar 16 tisoč zaposlenim na frankfurtskem letališču. Prek nemškega glavnega letalskega vozlišča je sicer do konca julija potovalo 13,5 milijona potnikov, kar pa je vseeno 67 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Fraportova grška letališča so s 3,1 milijona potnikov imela 81-odstotni upad prometa - najvišji z 91,4 odstotka letališči v Prevezi/Lefkasu in v Skiathosu, najmanjši padec, 57,8 odstotka, pa je imelo letališče na otoku Lesbos. Fraportovi bolgarski letališči Burgas (-90,1 odstotka) in Varna (-70,9 odstotka) kakor turška Antalya (-83,5 odstotka) so prav tako imela velik upad potniškega prometa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta