Ljubljansko letališče se prebuja, v Gradcu potniški promet z 22. junijem

Damijan Toplak Damijan Toplak
17.06.2020 06:00

Iz Ljubljane je že mogoče leteti v Beograd, Podgorico, Frankfurt in Charleroi, od jutri tudi v Amsterdam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub poostrenim zdravstvenovarstvenim razmeram se na ljubljansko letališče postopno vrača potniški promet. 
Gregor Grosman

Po skoraj treh mesecih oživljata promet tudi ljubljansko in graško letališče, medtem ko je zagrebško, resda v precej okrnjeni izvedbi, delovalo tudi v času epidemije koronavirusa in tudi zdaj se z njega leti na mnoge hrvaške in tuje destinacije. Konec maja je prvo po marčevskem zaprtju na ljubljanskem letališču pristalo letalo Air Serbia, ki za zdaj dvakrat tedensko povezuje srbsko in slovensko prestolnico. Prejšnji teden je nato Podgorico in Ljubljano z leti štirikrat tedensko povezal še črnogorski letalski prevoznik Montenegro Airlines.
V ponedeljek in torek sta v Ljubljani začela pristajati še nemška Lufthansa in madžarski nizkocenovnik Wizz Air. Prva šestkrat tedensko Ljubljano povezuje s pomembnim evropskim letalskim vozliščem Frankfurtom, drugi pa z belgijskim Charleroijem (predmestje Bruslja) dvakrat tedensko. Že jutri, 18. junija, prične leteti Transavia, Ljubljano bo štirikrat tedensko povezala z Amsterdamom.

Čarterji od Dubrovnika, Grčije, Turčije do Egipta

Do konca junija, natančneje z 29. junijem, naj bi Brussels Airlines Ljubljano ob posameznih dnevih povezal z Brusljem. Kot je pojasnila Brigita Zorec iz Fraport Slovenija naj bi julija Easyjet pričel leteti na londonski letališči Stansted in Gatwick pa tudi v Berlin. Prihodnji mesec bo Turkish Airlines začel znova leteti v Istanbul, ukrajinski Windrose pa v Kijev. Od rednih letalskih povezav lahko avgusta pričakujemo še, da bo Aeroflot Ljubljano vnovič povezal z rusko prestolnico Moskvo, British Airways pa bo spet letel na londonski Heathrow.

Air Serbia je 29. maja prva po epidemiji koronavirusa iz Beograda vnovič pričela leteti v Ljubljano.
Gregor Grosman

Iz Gradca kmalu na Dunaj in v Frankfurt

Iz nam bližnjega Gradca še ni letalskih povezav, a že s ponedeljkom, 22. junija, bo drugače. Takrat bo Austrian Airlines enkrat dnevno iz Gradca letel na Dunaj, s čimer bo potnikom omogočena navezava na druge lete iz avstrijske prestolnice. Podobno velja še za Frankfurt, saj bo Lufthansa s 1. julijem enkrat dnevno letela na progi Gradec-Frankfurt. Doris Poelt z graškega letališča (Flughafen Graz) nam je obenem dejala, da za druge redne letalske povezave in čarterske lete nimajo dokončnih dogovorov in zanesljivih informacij, lahko pa pove, da se s 27. junijem prične enkrat tedensko leteti na hrvaški otok Brač, turistične agencije pa se še pogovarjajo, da bi iz Gradca omogočile vsaj še čarterske polete na katero od grških destinacij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta