Ljudje kljub popustom ne kupujejo več kot sicer. Kako se trgovci odločajo, katerim izdelkom bodo znižali ceno?

A.L.
16.11.2022 11:42

V Trgovinski zbornici Slovenije jih skrbi trend nadaljnjega padanja zaupanja potrošnikov in zaostrenih razmer, ki močno poslabšujejo pogoje poslovanja podjetij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Bliža se črni petek, dan, ko lahko ljudje v trgovinah kupujejo po močno znižanih cenah. A tudi ko novembrski dnevi in visoki popusti minejo, potrošniki v trgovinah skoraj vedno naletijo na posamezne izdelke po znižani ceni. Kako se trgovci pravzaprav odločajo, katerim izdelkom bodo znižali ceno in kdaj? Pa tudi, ali ljudje v tistem času nakupujejo več?

V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) pojasnjujejo, da se trgovci pri oblikovanju posameznih akcij prilagajajo potrebam in željam potrošnikov, kar pomeni, da so znižanja cen blaga posledica poslovnih odločitev trgovca. Na izbiro blaga, ki ga trgovci dajejo v akcije, vpliva povpraševanje potrošnikov po določenih sezonskih izdelkih in izdelkih, ki so povezani s tradicionalnimi običaji. "Če gre za skupne akcije z dobavitelji, je ponudba v akcijah vezana na pogodbeni dogovor med dobaviteljem in trgovcem."

Skrbi jih trend nadaljnjega padanja zaupanja potrošnikov

Kdaj in kako pogosto se izdelkom dajejo popusti, je stvar poslovne odločitve trgovca oziroma pri skupnih akcijah z dobavitelji skupna odločitev, dogovor med njima, še pravijo pri TZS. "Za potrošnike je pomembno, da v Sloveniji velja popolna konkurenca, saj na primer pri živilskem blagu potrošnik v povprečju tedensko nakup opravi kar pri petih različnih trgovcih."

V Trgovinski zbornici Slovenije opažajo, da so potrošniki postali mnogo bolj zadržani kljub akcijskim ponudbam. Pri nakupu izdelkov izberejo obisk večjega števila trgovcev, ki imajo v tistem času najugodnejšo ponudbo. Da so potrošniki pri svojih nakupih mnogo bolj zadržani in racionalni, se kaže tudi v trendu padanja prihodkov od prodaje. "To kažejo tudi podatki Statističnega urada Slovenije (SURS) za mesec september 2022, saj so se prihodki od prodaje živilskih izdelkov glede na povprečje prihodkov v letu 2015 povečali le za 2,6 odstotka. To pomeni, da trgovci svojih rezerv več nimajo in so že na ravni zagotavljanja svojega rentabilnega poslovanja. V zadnjem časovnem obdobju so morali namreč ob nenehnih napovedanih podražitvah dobaviteljev zmanjševati tudi svoje marže. Prav zato nas še toliko bolj skrbi trend nadaljnjega padanja zaupanja potrošnikov in zaostrenih razmer, ki močno poslabšujejo pogoje poslovanja podjetij."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta