Ljudmila Novak in NSi: Pri Toninu so za spravo, ne discipliniranje

Žana Vertačnik
17.03.2021 06:00
Posamezna notranjestrankarska nezadovoljstva nad stališči evropske poslanke NSi Ljudmile Novak najverjetneje ne bodo imela posebnega epiloga, saj si vrh stranke z Matejem Toninom izključevanj ne želi. Bivša predsednica in naslednik se bosta sestala še ta teden.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko sta si februarja 2018 predajala posle. 
Bobo

Evropska poslanka iz vrst Nove Slovenije (NSi) Ljudmila Novak je v preteklem tednu objavila nekaj odmevnih ocen v zvezi s slovenskim notranjepolitičnim dogajanjem, z ostrimi in neposrednimi kritikami na račun SDS in Janeza Janše pa izzvala številne notranjestrankarske reakcije. Oglasili naj bi se bili člani, ki z nekdanjo predsednico stranke delijo stališča in ji za držo čestitajo, pa tudi tisti, ki so do javnih razčiščevanj kritični, saj menijo, da to ne prispeva k boljšemu delovanju stranke. Da so prišli pozivi članstva po njeni izključitvi, pa tudi nekaj izstopov, je za Večer prejšnji teden povedal predsednik stranke in podpredsednik aktualne vlade Matej Tonin. Z bivšo predsednico, po zadnjem merjenju javnega mnenja Vox populi, ki ga objavljamo v Večeru in Dnevniku, tudi najbolj priljubljeno političarko v Sloveniji, bo za isto mizo po naših informacijah sedel do konca tega tedna.

Od svojih stališč ne bo odstopala

Poznavalci razmer v NSi pojasnjujejo, da so pogledi evropske poslanke interni strankarski javnosti dobro znani, nelagodje pa da je povzročila zlasti z "nekoordiniranim delovanjem", pošiljanjem stališč v javnost brez predhodnega usklajevanja. V tej smeri tudi pričakujejo dogovore med akterjema NSi. Rezov v smislu izključitve Novakove ne gre pričakovati,​ kot pravi Tonin, ima NSi "močno notranjo demokracijo, zato ločena ali manjšinska mnenja še ne pomenijo izključevanja ali kakšnega drugega šikaniranja." Da internih sestankov stranke ne namerava komentirati, se je na Večerovo vprašanje odzvala Novakova in dodala še: "Menim pa, da sem svoje mnenje o stanju v državi zelo jasno že zapisala in od njega seveda ne odstopam."

Ali bo prihajajoče srečanje Novakove in Tonina zadovoljilo premierja Janšo, ki od koalicijskih partnerjev pričakuje popolno kooperativnost? Da si soliranj v koalicijski zasedbi ne želi videti več, je pred dnevi sporočil v pismu članom SDS. V intervjuju za Planet TV pa je povedal tudi: "Kar je Janja Sluga za SMC, to je Ljudmila Novak za NSi. Nobena s tem, kar počne, ne škodi meni ali pa SDS, ampak škodita delno državi in pa svojima strankama." Napetosti na relaciji Janša-Novakova je na twitterju že skušal umirjati Tonin, ko je v duhu sprave oba pozval k iskanju skupnih točk. Spomnimo, Janša je zapisal, da se od evropske poslanke s 15 tisoč evri mesečne "apanaže" na račun slovenskih delavcev in upokojencev pričakuje, da bo delala v korist Slovenije in ne "zgolj zgago". S tem se je odzval na zapis Novakove, da vojna z STA ni upravičena in da od Janše pričakuje predvsem konstruktivno držo, manj radikalnosti (v skrajno desno), spornih tvitov in državotvornost.

Neizključevalnost, a tudi primer Hojs

V NSi neuradno ne zanikajo, da je v dneh po zapisu Novakove bistveno bolj "živahno". Poslanka Iva Dimic je v državnem zboru v začetku tega tedna dejala: "Ljudmila Novak je v naši stranki zelo spoštovana gospa, bivša predsednica, ki je stranko pripeljala nazaj v parlament, in s tega vidika uživa podporo tudi vseh nas članov NSi. So pa v demokratični stranki dovoljena nekoliko drugačna mnenja in jaz ne vidim nobenih večjih težav, če vsak izrazi kakšno svoje, nekoliko drugačno videnje." Na vprašanje, ali se s stališči Novakove strinja, pa je poslanka odvrnila, da če se odmakneš od dogajanja v slovenski politiki, to vidiš z drugačnega zornega kota: "S čimer pa osebno nimam nobenih težav."

Naši sogovorniki iz NSi sicer v zvezi z odnosom NSi-Novakova opomnijo, da izključevanju v stranki niso naklonjeni. Izjema je bila izključitev člana Aleša Hojsa: leta 2016 so namreč danes vidnega člana SDS in notranjega ministra izključili na podlagi enajstega člena statuta NSi, ki med drugim določa, da člani stranke zagotavljajo njeno enotnost in se vzdržujejo dejanj, ki bi lahko imela škodljive posledice za stranko. Spomnimo, še pod predsednikovanjem Novakove in v takrat zaostrenih odnosih strank SDS in NSi so se napetosti povečale ob proslavi Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve ob dnevu državnosti, ko je predsednik združenja Hojs Lojzetu Peterletu sporočil, da ni primeren govorec na proslavi. Hojsu, ki je za NSi pripomnil, da je polna same sebe, so takrat v NSi sicer očitali tudi, da je večkrat neprimerno in žaljivo nastopil, s čimer da je okrnil ugled stranke. Spomnimo tudi, da se je Hojs takrat še kot član NSi že pridružil SDS-ovi vladi v senci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta