Logar obžaluje odločitev izvršilnega odbora SDS. NSi: Ne moremo se znebiti občutka, da je vse dogovorjeno

Matej Grošelj Matej Grošelj
06.12.2023 09:54

Izvršilni odbor največje opozicijske stranke je Anžetu Logarju namignil, naj se poslovi od SDS. "Končno odločitev bo moral poslanec slej ko prej sprejeti sam." Kaj na to pravi Logar?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Se Janez Janša in Anže Logar po 25 letih skupnega bivanja pod streho SDS razhajata?
Igor Kupljenik

Po odstopu poslanca Anžeta Logarja s funkcije predsednika sveta SDS je izvršilni odbor največje opozicijske stranke ocenil, da ni nikakršnega dvoma več, da lanski kandidat desnice za predsednika republike ustanavlja novo stranko. "IO SDS ocenjuje, da v obstoječih razmerah ni čas za drobitev demokratičnih sil, ampak je potrebno njihovo združevanje ter aktivno ustvarjanje programske alternative stagnaciji in kaosu, ki ga ustvarja levičarska vladna koalicija," so zapisali.

Izvršilni odbor SDS: Logar predstavlja stališča nove stranke v nastajanju

"IO SDS pričakuje od poslank in poslancev, izvoljenih na kandidatnih listah stranke, da bodo spoštovali voljo volivcev ter svoj poslanski mandat dokončali v okviru stranke, za katero so volivci v proporcionalnem volilnem sistemu oddali svoj glas. SDS je dokazala, da je široka in demokratična stranka in da dopušča odstopanja od enotnega glasovanja celo v primerih, ko gre za ustavne spremembe, kot se je to zgodilo pred kratkim ob drugačnem glasovanju poslanca Logarja. V primeru, ko poslanec obstoječe stranke kljub danim zavezam volivcem in podpisani pogodbi tekom mandata ustanavlja novo stranko, ali ko se okrog tako imenovanega novega obraza preformirajo obstoječe politične stranke, si volivci zaslužijo vsaj odprte karte. Prikrivanje tega namena vse do zadnjih mesecev pred volitvami v politični prostor vnaša namerno načrtovano zmedo. V interesu volivcev in poštene volilne tekme je, da se različne alternative pravočasno in jasno predstavijo," menijo v izvršilnem odboru SDS.

Izvršilni odbor ni predlagal izključitve Logarja, ga je pa pozval, da sam zapusti SDS.
Robert Balen

Izvršilni odbor SDS navkljub vsemu ne predlaga izključitve Logarja iz stranke oziroma iz poslanske skupine. "Nasprotno, obžalujemo ustanavljanje nove stranke s pomočjo kapacitet SDS ter škodljivo drobljenje sil. Ker po slovenski zakonodaji ni dopustno, da je državljan hkrati član dveh političnih strank, bo moral končno odločitev slej ko prej sprejeti poslanec sam. Zaradi poštenega odnosa do volivcev in do javnosti pa je treba vedeti, da nadaljnjih nastopov in stališč poslanca Anžeta Logarja ni mogoče več avtomatično šteti za stališča SDS, ampak za stališča nove stranke v nastajanju," so zaključili.

Logar: Odločitev izvršilnega odbora je prekomerna in nesorazmerna

Logar je prek družbenih omrežij sporočil, da obžaluje takšno odločitev izvršilnega odbora stranke, ki ji pripada že več kot 23 let. "Mislim, da je prekomerna in nesorazmerna. Naj ob tem poudarim, da glede svojega političnega udejstvovanja zunaj stranke SDS nisem sprejel prav nobene odločitve. To sem večkrat jasno poudaril. V času, ko zaradi nespametnih in škodljivih ukrepov vlade v Sloveniji potrebujemo predvsem dialog in sodelovanje, delitev ni pravi odgovor," je sporočil Logar. Ob tem je dodal, da Platforma sodelovanja ni družbenopolitični projekt, ampak družbenokoristen poskus vzpostavitve pogojev za dialog v politično razdeljeni državi. "Če želimo kot družba napredovati, bomo morali sodelovati. V to trdno verjamem!" je še dodal Logar.

Na Logarjeve besede se je na družbenem omrežju X odzval prvak SDS Janez Janša, ki je poudaril, da izvršilni odbor ni sprejel še nobene odločitve, je pa praktično soglasno ugotovil dejansko stanje. "Če poslanec Anže Logar ne bo ustanovil nove stranke v roku enega leta in nas o tem 'pravočasno' obvestil, kot je napovedal včeraj, potem ni nobenega problema. Do konca mandata bo spoštoval voljo volivcev, ki so ga na listi SDS izvolili, delali bomo skupaj, sile se ne bodo drobile in vsi bomo veseli. Če pa se bo to kljub vsemu zgodilo, se spodnje sporočilo ne bo dobro postaralo oziroma se bo izkazalo, da gre zgolj za zavajanje javnosti," je zapisal prvak SDS.

Janša: Upamo, da se bodo tam znašli tudi poslanci drugih strank

Po Janševih besedah v SDS prav tako ne vidijo nobenega problema v društvu Platforma sodelovanja. "Upamo, da se bodo tam, če gre res za tako močno privlačnost preko političnih polov, poleg dveh poslancev iz poslanske skupine SDS, končno znašli tudi poslanci ostalih strank. Dokler pa temu ni tako, lahko razprave, kot jih organizira Platforma, mirno organizira katerikoli poslanec znotraj delovanja delovnih teles državnega zbora v okviru poslanskih večerov, javnih tribun in okroglih miz, ki praktično vsakodnevno potekajo povsod po Sloveniji in ne le v Ljubljani," je še dodal Janša.

Naši viri znotraj SDS poudarjajo, da je razjasnitev situacije z Logarjem in Platformo potrebna iz več razlogov. Znotraj stranke se namreč v zadnjem obdobju pojavlja veliko vprašanj, kaj bo storil Logar, ali bo ustanovil novo stranko, ali bo šel na svoje ali ne ... Poleg tega se v SDS očitno krepijo tudi ocene, da prihodnje parlamentarne volitve morda ne bodo redne, ampak predčasne. Politična situacija v državi je nestabilna, zato ni jasno, ali bo vlada Roberta Goloba mandat pripeljala do konca. "Kje piše, da parlamentarne volitve ne bodo pred evropskimi volitvami?" poudarja eden od naših sogovornikov, ki želijo ostati neimenovani. Ker se politične razmere spreminjajo izjemno hitro in ker se zdi, da postajajo neobvladljive, mora stranka vsaj približno vedeti, kaj v prihodnosti načrtuje Logar. "Zdaj je žogica na Anžetu, da se stvari počasi odvijejo v eno ali drugo smer. Ne moremo tiščati glave v pesek, kot da se nič ne dogaja," je še mogoče slišati v SDS.

NSi: Ne moremo se znebiti občutka o dogovoru med SDS in Logarjem

V opozicijski NSi dogajanje v SDS komentirajo z besedami, da se ne morejo znebiti občutka, da so stvari vnaprej dogovorjene. "Gotovo ne bi bilo prvič," je poudaril vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj. Ob tem je dodal, da pozdravljajo vsakogar, ki se pridruži želji in aktivnostim za prenovo slovenske desne sredine. "Naše ponudbe za sodelovanje so bile vedno iskrene," je dodal Cigler Kralj. V NSi so namreč prepričani, da je treba do naslednjih parlamentarnih volitev okrepiti desnosredinski blok in ponuditi alternativo Golobovi vladi. Prvak NSi Matej Tonin je sicer pred prihajajočimi evropskimi volitvami med drugim roko sodelovanja ponudil tudi Platformi sodelovanja, a je s strani Logarjevega društva dobil košarico.

V NSi se ne morejo znebiti občutka o dogovoru med SDS in Logarjem.
Daniel Novaković/STA

Logar je prejšnji teden ob robu druge okrogle mize društva Platforma sodelovanja, ki ga je s somišljeniki ustanovil konec maja, poudaril, da je v ozadju ustanovitve društva "zgolj občutek družbene dolžnosti, da Slovenijo pomagamo pripeljati skupaj kljub razdeljenosti, ki je z vsakim dnem večja". Več ustanovnih članov društva, med drugim tudi Logarjeva poslanska kolegica Eva Irgl ter nekdanja članica in bivša evropska poslanka SDS Romana Jordan, je dejalo, da Platforma zaenkrat ostaja v okvirih društva oziroma civilnodružbenega gibanja. Je pa Jordan dejala, da se je Logar s svojimi dejanji začel počasi oddaljevati od stranke SDS.

Janša je v zadnjem času večkrat ocenil, da bo iz Logarjeva društva pred naslednjimi volitvami nastala nova stranka. Kot je dejal na nedavni seji sveta SDS v Brežicah, nastanek nove politične stranke pod vodstvom vidnega člana SDS ne more miniti brez posledic za stranko. Ker si interesi Logarja in SDS delno nasprotujejo, se mora situacija čim prej razčistiti, je poudaril Janša in dodal, da je v skupnem interesu SDS in Platforme korektno izpeljana ločitev, odstop s funkcij, poravnava obveznosti do stranke in da na kandidatni listi Platforme ni posameznikov, ki javno zavračajo sodelovanje s SDS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta