Lukič iz Delavske svetovalnice: V normalni državi je to kazenska ovadba

STA, Va
08.06.2022 14:55

V podjetjih bivšega državnega sekretarja Borisa Šuštarja naj bi dosledno kršili pravice delavcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Goran Lukič 
Robert Balen

Nadzorni organi morajo pokazati izjemno učinkovitost, ki se ne šteje v mesecih in izgovorih, ampak morajo ukrepati v nekaj dneh, je ob novih razkritjih kršenja pravic delavcev izpostavil Goran Lukič iz Delavske svetovalnice, ki je zoper podjetji Marinblu in Selea minuli teden na koprsko tožilstvo vložila kazensko ovadbo.

Zaposlene v podjetjih v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja silijo tudi v 40 ur neprekinjenega dela, stalno jih nadzirajo kamere, je v torek poročala TV Slovenija. "Popolna strahovlada prek videonadzora. Kamere te nadzorujejo, prostega časa ni, z nenehnimi klici posegajo v tvoje zasebno življenje, ti delavci so fizično, psihično, finančno, čustveno popolnoma izčrpani," je opozoril Lukič.

Boris Šuštar je bil pred leti državni sekretar.
Miran Slunjski

Dvanajst indijskih delavcev se je v Marinblu zaposlilo prek portugalske agencije. "Ta bi morala kot tuji delodajalec priglasiti svojo dejavnost v Sloveniji. Kot delodajalec bi moral biti v posebnem registru na ministrstvu za delo, pa ni. Če ni v registru, ne sme opravljati te dejavnosti," je izpostavil. Po Lukičevih besedah bi morali inšpekcija in vsi pristojni nadzorni organi "udariti svoj pečat na podjetje". "Najprej prepovedna odločba in na podlagi tega zaprtje podjetja," je dodal.

Takšni delodajalci po njegovih besedah ne potrebujejo prevzgoje prek opominov. "V normalni državi bi bila to kazenska ovadba," je jasen. 

Delavci po njegovih besedah živijo tako, da imajo v skladiščih nad proizvodno linijo vzmetnico in tam životarijo. Nadzorni organi morajo tu pokazati izjemno učinkovitost, je pozval.

Šuštarjevi v torek niso želeli pred kamero TV Slovenija, so pa v pisnem odzivu zavrnili očitke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta