Madžarske naložbe v Sloveniji po spremembi oblasti izgubljajo zagon

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z Janševim odhodom z oblasti bi se lahko madžarske investicije v Sloveniji v določeni meri znebile političnega predznaka, a kot kaže, je pred njihovo uresničitvijo še kar nekaj ovir. 

 
Z Janševim odhodom z oblasti bi se lahko madžarske investicije v Sloveniji v določeni meri znebile političnega predznaka, a kot kaže, je pred njihovo uresničitvijo še kar nekaj ovir.   
Andrej Petelinšek
Pred dobrim letom dni je antimadžarsko razpoloženje med levim delom političnega telesa v Sloveniji doseglo enega od vrhuncev. Protestniki proti vladi Janeza Janše so med drugim opozarjali na domnevno "orbanizacijo" Slovenije ter nekaj glavnim ljubljanskim ulicam in trgom simbolično nadeli madžarska imena. Njihov gnev je izviral iz dveh dejstev. Prvo je predstavljalo politično prijateljstvo med Janšo in predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom, ki se je manifestiralo tudi skozi izdatno finančno pomoč, ki so jo madžarski kapitalski krogi blizu Orbana namenili zagonu strankarskih medijev SDS. Drugo pa pohod madžarskega kapitala na prevzemne tarče v Sloveniji, med katerimi sta najbolj odmevala načrtovana prevzema družbe OMV Slovenija s strani madžarskega MOL-a in Nove KBM s strani madžarske banke OTP, ki je pred tem že vstopila na slovenski bančni trg s prevzemom SKB banke. A pri omenjenih projektih nastajajo zastoji. Evropska komisija je ustavila postopek MOL-ovega prevzema družbe OMV Slovenija. Precej počasneje od pričakovanj poteka tudi postopek prevzema NKBM s strani madžarske OTP. Po menjavi oblasti v Sloveniji se umika tudi madžarski kapital iz medijev blizu SDS. 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta