Makarovič: Opozicija dela podobne napake kot pred tem SDS. Banjac: Opozicijski poslanci se zdijo kot zaletavčki

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
22.09.2020 06:31

Vlada Janeza Janše je soočena še s tretjo interpelacijo, pričakovano zoper kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec. "Očitki opozicije so popolna manipulacija polresnic," odgovarja ministrica, ki jo bodo najverjetneje rušili tudi poslanci njene stranke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po zdajšnjih izračunih predlagatelji interpelacije ministrice Aleksandre Pivec tudi s pomočjo poslancev Desusa, ki ga je do nedavnega vodila, ne bodo zbrali dovolj glasov za njeno razrešitev. 
Robert Balen

Opozicijske SD, LMŠ, SAB in Levica gredo z interpelacijo nad tretjega ministra vlade Janeza Janše, po napovedih so jo vložile zoper kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec. "Žal nam je, da katera od koalicijskih strank ni podpisala te interpelacije, ker gre konec koncev za integriteto državnega zbora, ki je ministrico imenoval," je povedal vodja poslancev LMŠ in prvopodpisani pod interpelacijo Brane Golubović. Predlagatelji ministrici očitajo kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja, nespoštovanje etičnih norm in tudi prikrivanje dejstev. Poleg gostovanj v Izoli in na Krasu izpostavljajo še nedokončano zgodbo iz vlade Marjana Šarca, afero Sript.

Jurša napovedal zaostrovanje

"Aleksandra Pivec ni storila enega prekrška, ni storila dveh prekrškov, ampak so se konstantno pojavljali sumi kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Vse kaže na vzorec njenega delovanja, na oblastniško aroganco, predvsem pa se, tudi preko nje, kaže vzorec delovanja te vlade," je povedal Golubović. Medtem je Matej T. Vatovec (Levica) dejal, da jih Janševo kritje Pivčeve niti ne preseneča: "To je način mišljenja te vlade: da jim vse pripada, da so nad zakoni in se lahko požvižgajo na to, da se veliko ljudi v državi ne strinja z njihovim početjem." Situacijo, ki jo bodo predvidoma na redni novembrski seji poskušali presekati, pa je poslanec SD Franc Trček orisal tako: "To telenovelo interpelacije že tretji mesec snema ekipa treh režiserjev, Janša, Pivčeva, poslanska skupina Desusa. Skrajni čas je, da državni zbor prevzame režijo in to telenovelo konča."

Ne le štiri opozicijske stranke, Pivčeve na tem mestu ne želijo videti niti poslanci koalicijskega Desusa, ki ga je do pred kratkim vodila. Po besedah vodje poslancev Franca Jurše pričakujejo, da interpelacije sploh ne bo. Če pa bo, jo bodo najverjetneje podprli. "Ta zadeva je v rokah predsednika vlade, mi smo svoja stališča do tega vprašanja jasno in glasno povedali," je dejal Jurša, ki obstanek Pivčeve v funkciji ministrice vidi kot malo verjeten, če bi se to zgodilo, pa "v koaliciji ni glasov poslancev Desusa". Zanjo že imajo zamenjavo, pri čemer ni potrdil ugibanj novinarjev, ali bi to lahko bil sedanji državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Jože Podgoršek.

Ministrica verjame v Janševo presojo

Ministrica je v odzivu na interpelacijo, ki bo po pričakovanjih na redni novembrski seji, povedala, da je pogojevanje poslancev Deusa najmanj nenavadno, saj takšno "ultimativno izsiljevanje lastnih poslancev v evropski politični praksi ni poznano". V političnih kuloarjih prevlada močan skepticizem, da bo do interpelacije sploh prišlo, saj da bi lahko Pivčeva že prej sama zaključila zgodbo ali pa bi jo s funkcije umaknil premier. Za Večer je povedala: "Menim, da predsednik vlade ministre ocenjuje po delu in sposobnostih. Nekateri poslanci pa po lastni volji in s ciljem, da rušijo dobro vlado. Zato tudi pričakujem takšno vrednotenje mojega dela." Interpelacija bo po njeni oceni priložnost, da se pokaže dobro delo, hkrati pa je ostra na račun predlagateljev in pravi, da gre za tipičen primer zlorabe instituta interpelacije z namenom rušenja vlade: "Očitki opozicije so popolna manipulacija polresnic glede terana in prenočitev. Na ta način se namreč želi preusmeriti pozornost od odkrivanja nezakonitih dejanj, ki so se dogajala v državnih podjetjih. Tam, kjer so pretežno kadrovale stranke, ki so danes v opoziciji."

Po zdajšnjih izračunih bi sicer predlagatelji z Desusom zbrali 44 glasov, kar je vsaj dva premalo za razrešitev ministrice. Golubović odgovarja, da interpelacije niso namenjene rušenju vlade, ampak kot opozorilo, da se spreminja ustroj države: "Ne gre za ideologijo, ampak za to, da se podsistemi v družbi preoblikujejo tako, kot to vidi SDS. Da se vsi mehanizmi nadzora umaknejo, da se zaščitijo prvorazredni in prijatelji. Predvsem gre za moč, vpliv in denar."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta