Manevri z okoljevarstvenimi dovoljenji

Janko Votek Janko Votek
23.04.2019 18:51

V Občini Lenart so od podjetja Salomon zahtevali požarne načrte, vendar jih nikoli niso dobili. Bojazan v Pomurju: bi se dejavnost iz Lenarta res lahko preselila tja?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Smeti so velik posel. In seveda tveganje za okolje, tudi zaradi možnosti požarov. Je nadzor ustrezen?
Pgd Benedikt

Požari v objektih z zbranimi odpadki se kar vrstijo. Pred približno dvema letoma je gorelo v vrhniškem Kemisu in v ljutomerskem skladišču odpadnih sveč. Lani sta pogorela deponija in obrat za predelavo odpadkov v Leskovcu na Dolenjskem.
Zdaj se je zgodil podoben požar v skladišču in sortirnici odpadkov v Lenartu. Sortirnico in skladišče je upravljalo invalidsko podjetje Papir servis z Viča. To je bilo sestavni del skupine Krater, ki jo je dolgo časa obvladoval Martin Odlazek. Leta 2013 je bil posel prenesen na podjetje Salomon, ki ima sedež prav tako kot Papir servis v Vevčah v Ljubljani.
Salomon je očitno pred začetkom stečajnega postopka Kraterja postal lastnik zemljišč, na katerih stoji obrat in se v njem opravlja dejavnost zbiranja in predelave odpadkov. Na podlagi lastništva zemljišč je Arso opravil prenos oziroma priznal veljavnost okoljevarstvenega dovoljenja (OVD) Salomonu.

Občina neuspešno opozarjala

Občina Lenart je na sporen prenos OVD opozarjala in se zoper izdajo tega Salomonu tudi pritožila. V pritožbi dokazuje, da je po zakonu o varstvu okolja upravljavec naprave povzročitelj obremenitve okolja, ki ima v posesti napravo ali obrat ali izvaja določeno dejavnost. Sprememba upravljavca je potem sprememba pravne ali fizične osebe, ki je pridobila OVD, zato je bil po mnenju Občine Lenart prenos tega na lastnika nepremičnin nezakonit. Občina je namreč ves čas dokazovala, da obrat preveč obremenjuje okolje. Opozarjali so na širitev smradu v poletnih mesecih, poleg tega je zaradi neustrezne zaščite in skladiščenja odpadkov veter raznašal smeti po bližnji okolici. A občina s pritožbo ni bila uspešna.
Z ministrstva za okolje in prostor (MOP) so v ponedeljek poslali sporočilo, da pristojni inšpektor v inšpekcijskem postopku preverja, ali po požaru naprava za predelavo odpadkov še izpolnjuje pogoje za obratovanje glede na izdan OVD. K temu so dodali pojasnilo, da je bil v začetku leta tudi v podjetju Salomon opravljen inšpekcijski nadzor pri imetnikih OVD za predelavo odpadkov. Predmet nadzora so bile emisije snovi v zrak in vode, emisije hrupa v okolje in ravnanje z odpadki.
Ob nadzoru sta v podjetju potekali obdelava mešanih komunalnih odpadkov in obdelava odpadkov po mehanski obdelavi. V nadzoru inšpektor ni ugotovil kršitev predpisov in zakonodaje, naprava je obratovala v skladu z izdanim OVD. Tudi v poročilih o obratovalnem monitoringu emisij snovi v okolje ni bilo ugotovljenih mejnih vrednosti.
V Občini Lenart so poudarili, da so od podjetja zahtevali požarne načrte, vendar konkretnih odgovorov ali požarnega načrta nikoli niso dobili. Okoljsko ministrstvo ni zapisalo, ali je bil inšpekcijski nadzor v začetku leta napovedan ali nenapovedan. Med enim in drugim nadzorom je bistvena razlika

Nadomestna lokacija obrat v Trimlinih?

Odlazkov poslovni sistem pa sega Pomurje, konkretneje v Lendavo oziroma Trimline. Podjetje Gramoz s koncesijo za izkoriščanje gramoza je bilo prav tako v lasti družine Odlazek in je pristalo v stečaju. Tudi v primeru Gramoza se je odvil podoben scenarij kot v Lenartu. Dejavnost je bila na osnovi lastninske pravice prenesena na novo podjetje, toda v tem primeru se je zalomilo, saj mu ni uspelo prenesti koncesije za izkoriščanje gramoza na novo podjetje PS - plus. Kljub temu se eksploatacija gramoza, po naših zanesljivih virih, nadaljuje.
Obstaja bojzen, če dejavnosti v Lenartu ne bi bilo mogoče nadaljevati, naj bi bil Trimlini nadomestna lokacija. Smeti so danes velik posel, po drugi strani pa so pomemben vir zaslužka tudi zaposlenim, saj dejavnost s smetmi opravljajo invalidska podjetja. Plače zaposlenih invalidov pa v zajetni meri financira država. Da ima ta scenarij realno osnovo, potrjuje odločitev inšpektorja v torek. Inšpektor je z ustno odločbo podjetju naložil, da preneha zbirati in predelovati odpadke, dokler ne odstrani odpadkov po požaru in ne zgradi novega objekta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta