Mario Fafangel: Različica omikron potrjena v že skoraj vseh slovenskih regijah

M.R.
21.12.2021 09:50

V ponedeljek je bilo s PCR testi potrjenih 1555 okužb s koronavirusom, opravljenih je bilo 4973 testov. Delež pozitivnih testov je bil tako 31,3-odstoten. V Sloveniji je za zdaj potrjenih 51 primerov okužb z različico omikron.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dr. Mario Fafangel

Robert Balen

V zadnjih sedmih dneh je bilo v povprečju dnevno potrjenih 1186 okužb (včeraj 1209), 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev pa znaša 846 (včeraj 865), kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Po oceni NIJZ je v Sloveniji aktivnih 17.844 okužb, kar je natančno 400 manj kot včeraj.

Predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel je povedal, da je bila različica koronavirusa omikron v Sloveniji potrjena že v vseh regijah, razen v goriški, po pričakovanjih pa bo kmalu potrjena tudi tam. Trenutno je potrjenih 51 okužb s to različico. Med okuženimi so tudi osebe, ki so bile cepljene, tudi take, ki so že prejele poživitveni odmerek.

Fafangel pravi, da je omikron bolj nalezljiva različica in da izpodriva "staro delto" ter druge različice. Po njegovih besedah nobena država ne bo uspela ustaviti širjenja omikrona, da pa je mogoče upočasniti naraščanje števila primerov. "Kar je zelo relevantno v stanju, ki ga ima slovenski, že tako preobremenjen zdravstveni sistem," je dodal. 

Priznal je, da ni jasno, kako omikron vpliva na hospitalizacije bolnikov s covidom-19 in na smrti. Kot dodaja, se nakazuje, da bi lahko bil blažji, "vsi si želimo, da bi bilo to res", je povedal in opozoril: "Ampak staviti na to dejstvo brez dobrih podatkov pa je kockanje, ki si ga ne moremo privoščiti." Pravočasno ukrepanje je bolj pomembno kot čakanje na stoodstotne podatke, preden se ukrepa, je poudaril. 

Z epidemiološkega vidika je različica, ki je bistveno bolj nalezljiva, pa četudi se izkaže, da je blažja, navadno zaradi splošnega bremena na zdravje prebivalstva in razsežnosti pritiska na zdravstveni sistem na koncu hujša, še opozarja Fafangel. 

Poziv k cepljenju

Najbolj tvegajo necepljeni oziroma tisti, ki nimajo primerne zaščite, pravi Fafangel in poudarja, da je cepljenje še vedno najboljše orodje za preprečevanje širjenja bolezni. Pozval je tiste, ki se še niso cepili, da to storijo. Pri starejših osebah po njegovih besedah poživitveni odmerek cepiva povrne zaščito, ki po osnovnem cepljenju nekoliko upade. 

A ob tem je Fafangel še povedal, da samo cepljenje ni zadostno za boj proti omikronu. Potrebno je upoštevati tudi vse ostale, prav tako že znane ukrepe, kot so med drugim varno druženje, testiranje, varna razdalja.

Podal je tudi nekaj nasvetov, kako se varno družiti med prazniki. "Ker vem, da bo do združevanj prihajalo, bodimo realni," je povedal. Pri tem je spet kot prva dva dejavnika za zmanjšanje tveganja naštel cepljenje in požitiveni odmerek cepiva. Navedel je tudi druženje v manjših skupinah, po možnosti na prostem oziroma v dobro prezračenih prostorih. "Samotestiranje pred takšnim dogodkom je tudi zelo dobra zadeva," pravi Fafangel.

Epidemiologi si tudi želijo, da bi omejitve, ki so bile napovedane glede omejitev pri digitalnih covidnih potrdilih, čim prej zaživele. Gre za časovno omejitev veljavnosti potrdila - 270 dni po polnem cepljenju, 180 dni po prebolelosti. Vlada je sicer konec minulega tedna odločila, da se potrdilo za polno cepljene na 270 dni omeji s 1. februarjem 2022.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta