Med prejemniki niso le starejši: Solidarnostni prispevek za vse ni enak

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
05.05.2020 06:00

Tisti, ki prejemajo pokojnino, so že prejšnji teden dobili od 230 do 300 evrov, medtem ko bodo vsi ostali prejemniki varstvenega dodatka in denarne socialne pomoči prejeli 150 evrov v maju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prejemniki so na družbenih omrežjih ugibali, da sta za kasnejše izplačilo krivi nadgradnja informacijskega sistema ministrstva za delo in ponovna izmenjava podatkov med Zpizom in ministrstvom.
Profimedia

Upokojenci s pokojnino, nižjo od 700 evrov, so z aprilsko pokojnino prejšnji teden že dobili izplačan enkraten solidarnostni dodatek. Med njimi so tudi takšni, ki prejemajo ob pokojnini še varstveni dodatek. Tega po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v Sloveniji prejema več kot 21.000 ljudi. Med prejemniki niso le starejši, ki hkrati dobivajo še starostno, invalidsko, vdovsko ali družinsko pokojnino, ampak tudi mlajši, nezmožni za delo in brezposelni, ki so trajno nezaposljivi.
Če upokojenec iz te kategorije denimo živi sam in njegova pokojnina ni višja od 591,20 evra neto, ob tem pa izpolnjuje tudi druge pogoje (glede premoženja in nima otrok, ki bi ga lahko preživljali), lahko namreč na centru za socialno delo zaprosi tudi za varstveni dodatek in ta se določi v višini razlike med njegovo pokojnino in 591,20 evra. Kot pojasnjujejo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), se pri izplačilu solidarnostnega dodatka varstveni dodatek ni upošteval, ampak samo višina pokojnine. To pomeni, da so upokojeni prejemniki varstvenega dodatka dobili 230 ali 300 evrov solidarnostnega dodatka, odvisno od tega, ali je njihova pokojnina nižja od 500 evrov ali od 600 evrov.

Zpiz: Da ne bi prišlo do podvajanj

Vsi tisti prejemniki varstvenega dodatka, ki ne prejemajo pokojnine, za zdaj še niso dobili obljubljenega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov. Zato so se nekateri na družbenih omrežjih spraševali, zakaj jim ga bodo izplačali šele maja, in omenjali, da menda zato, ker sta potrebni nadgradnja informacijskega sistema ministrstva za delo in ponovna izmenjava podatkov med Zpizom in ministrstvom glede prejemnikov varstvenega dodatka.
"Podatke o tem, koliko upokojenim, ki dobivajo tudi varstveni dodatek, je bil prejšnji teden izplačan s pokojnino solidarnostni dodatek, smo na ministrstvo poslali že 24. aprila. Predvsem zato, da ne bi prišlo do podvajanj in bi nekdo, ki je že dobil solidarnostni dodatek s pokojnino, tega dobil še enkrat," je pojasnil generalni direktor Zpiza Marijan Papež. Sicer pa Zpiz, odkar je varstveni dodatek z novo socialno zakonodajo leta 2013 postal socialna pomoč države, druge statistike o prejemnikih varstvenega dodatka ne vodi. O tem, kdo je upravičen do varstvenega dodatka, namreč že vsa ta leta odločajo centri za socialno delo. Pred tem ga je pa Zpiz izplačeval vsem z najnižjimi pokojninami.

Zakon veljaven šele 1. maja

In kdaj bodo preostali prejemniki varstvenega dodatka dobili 150 evrov solidarnostnega dodatka? Pojasnjujejo, da so bile v noveli tako imenovanega prvega protikorona zakona, ki je bil sprejet prejšnji torek, uzakonjene nekatere spremembe na področju solidarnostnega dodatka za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. "Novela je bila v uradnem listu objavljena 30. aprila, zakon pa je vstopil v veljavo 1. maja in zato tudi dodatka v višini 150 evrov, kot je predvideno, še niso mogli izplačati. Bo pa dodatek zagotovo preostalim prejemnikom varstvenega dodatka izplačan v tem mesecu," zagotavljajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta