Migracije: Po sedmih mesecih skoraj 27.000 nedovoljenih prehodov meje

STA
24.08.2023 12:43

Največ dela imajo na novomeški policijski upravi, kjer so obravnavali skoraj 20 tisoč nezakonitih prehodov meje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skoraj petino vseh nezakonitih migrantov predtavljajo državljani Afganistana. 
Andrej Petelinsek

Policija je v prvih sedmih mesecih letos obravnavala 26.871 nezakonitih prehodov državne meje, medtem ko je lani v enakem obdobju teh bilo 10.103. Največ je bilo državljanov Afganistana, ki predstavljajo skoraj petino vseh nezakonitih migrantov, sledijo državljani Maroka, Pakistana, Bangladeša in Rusije.

Do konca julija so na območju novomeške policijske uprave zabeležili skoraj 73 odstotkov vseh nedovoljenih prehodov meje, medtem ko so jih na območju koprske uprave obravnavali dobrih 19 odstotkov.

Veliko višje kot lani je bilo v tem času tudi število izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito. Skupaj so jih v sedmih mesecih zabeležili 25.601, v enakem obdobju leta 2022 pa so jih evidentirali 7194. Največ je bilo seveda državljanov Afganistana, precej prosilcev pa je tudi iz Maroka, Bangladeša, Pakistana in Rusije.

Vlada je prav ta teden na poslansko vprašanje poslanke SDS Suzane Lep Šimenko v zvezi s stroški, ki jih ima država s prevozi oseb, ki zaprosijo za azil v azilni dom in na druge lokacije, odgovorila, da so za to v letu 2023 do konca junija odšteli dobrih 295.000 evrov. Ob tem so sodišča za sodna prevajanja in tolmačenja v zadnjih osmih letih po podatkih vlade porabila nekaj več kot 1,8 milijona evrov. (sta)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta