Minister Koritnik razrešuje načelnika UE Maribor. Zakaj in kaj pravi Đurov? "Ni samo zadeva Thompson, več jih je bilo."

dr
17.02.2021 16:30
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je danes načelnika Upravne enote Maribor Srečka Đurova osebno obvestil, da ga bo z jutrišnjim dnem razrešil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečko Đurov: "Spoštujem odločitev ministra, ki me lahko v roku enega leta razreši kadarkoli. Sedaj so to naredili."
Igor Napast

Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da bo minister Koritnik z dnem 18. 2. 2021 na podlagi petega odstavka 83. člena zakona o javnih uslužbencih razrešil s funkcije načelnika UE Maribor in za vršilko dolžnosti imenoval Danico Jevšovar.

Srečko Đurov, ki je s 1. oktobrom 2019 postal načelnik Upravne enote Maribor, je povedal, da je danes zjutraj dobil najprej telefonski klic ministra Koritnika, nato pa še vročeno odločbo o razrešitvi. Tako je že danes spraznil pisarno, se poslovil od sodelavcev, za katere pravi, da so fenomenalna ekipa, in od jutri naprej je brezposeln.

"Če mene sprašujete o razlogih, je razlog, ker se nisem uklonil ali upognil, ker sem delal, kot je prav, kot je zakonito. Ni samo zadeva Thompson, več jih je bilo," se je odzval Srečko Đurov. Katere zadeve so še bile, ni želel razpravljati. S pravnimi sredstvi odločitve ministra ne bo izpodbijal: "Spoštujem odločitev ministra, ki me lahko v roku enega leta razreši kadarkoli. Sedaj so to naredili."

Na omenjanje koncerta Thomsona so se odzvali tudi na ministrstvu, ki so pozno popoldne poslali dodatno pojasnilo: "Navajanje koncerta pevca Thompsona kot razloga za razrešitev načelnika UE Maribor je popolnoma neresnično. O tem je minister gospoda Đurova obvestil že v telefonskem klicu, v katerem mu je sporočil, da ga bo razrešil. Navajanje koncerta omenjenega pevca kot razlog za razrešitev je samo preusmerjanje pozornosti z razlogov, ki so tehtni in se jih gospod Đurov zaveda. Vendar pa minister ne želi prati umazanega perila v javnosti, zato zadeve dodatno ne bo več komentiral."

Minister ob tem dodaja še, da tako močno kot je koncertu Thompsona nasprotoval dne 8. 6. 2020, ko je obiskal UE Maribor in podprl odločitev načelnika o prepovedi koncerta, temu istemu koncertu nasprotuje še danes. "Ne samo v Mariboru, nikjer v Sloveniji ni mesta za spodbujanje sovražnega govora in odpiranja tovrstnih tem s takšnim koncertom," so sporočili iz ministrstva.

Odzvali so se tudi pri sindikatu. "V Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) pozdravljamo odločitev ministra za javno upravo Boštjana Koritnika, ki je danes s položaja načelnika Upravne enote Maribor razrešil Srečka Đurova. Že od začetka novembra 2020 opozarjamo na nedopustna ravnanja načelnika Đurova, ki se s povračilnimi disciplinskimi ukrepi maščuje uradnicam, katere so ga opozarjale na nespoštovanje ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covid-19. Njegova ravnanja nenošenja zaščitne maske in posmehljiv odnos do epidemije so nedopustna, zato sem na to opozoril službo za upravne enote na ministrstvu za javno upravo, ki tem nezakonitim in nespodobnim početjem uradnika na položaju ni dala nekega posebnega pomena, zato tudi ni ustrezno ukrepala," je v pisnem sporočilu med drugim zapisal predsednik sindikata Frančišek Verk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.