Minister Simoniti bi po prepričanju LMŠ, Levice, SAB in SD moral oditi iz več razlogov. Bo DZ dobil novo poslansko skupino?

Žana Vertačnik
25.03.2021 05:35
Včerajšnja celodnevna razprava v državnem zboru ni ponudila odgovora o usodi kulturnega ministra iz vrst SDS, je pa dodobra izrisala politična razmerja. Kako bodo danes glasovali SMC-jevi Zorčič, Sluga in Rajić ter kako prihodnje (so)delovanje vidi poslanec Desusa Jurij Lep?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Interpelacijska preizkušnja ministra za kulturo Vaska Simonitija se bo nadaljevala danes. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Interpelacijska preizkušnja kulturnega ministra Vaska Simonitija se danes nadaljuje, in čeprav se poslanska matematika nakazuje v prid ministru iz vrst SDS, bodo opozicijski predlagatelji po včerajšnjih neuradnih napovedih na svojo stran utegnili pridobiti še tri glasove SMC in dva Desusova.

Minister Simoniti bi po prepričanju LMŠ, Levice, SAB in SD sicer moral oditi iz več razlogov, ki so jih strnili v deset točk. Problematizirali so neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravljanju posledic popolne blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji in zadrževanje izplačevanja finančnih sredstev za opravljeno delo na področju filma in filmske produkcije. Poleg tega tudi politično kadrovanje v javnih kulturnih ustanovah in odgovornost za napade na neodvisnost novinarskega dela, pa še poskus omejevanja neodvisnosti javnih servisov RTV in STA. Simoniti je interpelacijo označil kot "grob napad na institut parlamentarne demokracije", očitke predlagateljev pa kategorično zanikal: "Kot minister delam v dobro slovenske kulture. V dobro slovenske kulture pa ni samo višji proračun, ampak je to predvsem izraz tudi volje ne samo ministra za kulturo, ampak celotne vlade."

Povedni Rajićevi razmisleki

So pa bile vse oči včeraj uperjene v koalicijsko SMC oziroma njeno poslansko skupino, za katero se že dalj časa napoveduje, ali, še bolj pa kdaj, se bi lahko razlomila. Kljub splošnemu stališču koalicijskih partnerjev, da se na podlagi koalicijske pogodbe ministrov ne ruši, naj bi "opozicijska" trojica iz SMC Branislav Rajić, Janja Sluga in Igor Zorčič interpelacijo podprla. Poslanci SMC so v zasedbi Janeza Janše kulturnega ministra in njegova dejanja tudi sicer najbolj problematizirali. Če se omenjeni poslanci Zdravka Počivalška pred sejo niso opredeljevali, pa je Rajić v razpravi jasno povedal, da dvoma o njegovi podpori interpelaciji ni. "Današnja razprava o interpelaciji ministra za kulturo je veliko več kot ocenjevanje njegovega dela. Pogled skozi prizmo vodenja kulturnega resorja je zame tukaj in danes priložnost, da bilanco enoletne udeležbe svoje stranke in svoje osebne udeležbe v tej koaliciji postavim na plan," je poslanec začel, nato pa problematiziral vodenje ministrstva in nanizal kritike zoper ministra iz vrst SDS. Nadalje je širše problematiziral razmerja v koalicijski zasedbi in povedal, da jih partnerji ne jemljejo resno, kaj šele, da bi jih videli kot enakopravne partnerje. "Nesoglasja znotraj koalicije so se začela pri medijih in se bodo zame pri medijih tudi končala," je bil jasen poslanec Rajić.

Ljubljana. Državni zbor. Izredna seja državnega zbora o interpelaciji Vasko Simoniti..FotoRobert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

Obrisi nove poslanske skupine?

Spomnimo namreč, naveza Rajić-Zorčič-Sluga naj bi se v teh dneh zaradi nezadovoljstva v stranki od nje poslovila in se podala na svojo poslansko pot. Po pričakovanjih iz političnih kuloarjev bi lahko bilo več jasnega tudi po današnji seji sveta stranke SMC, na kateri naj bi obravnavali strankine načrte za prihodnost. Neuradno se seje naj ne bi udeležila niti Sluga niti Zorčič.

Je pa pogovore z delom SMC o ustanavljanju poslanske skupine nepovezanih poslancev potrdil Desusov poslanec Jurij Lep. Pred desetimi dnevi je poslanec napovedal odhod iz poslanske skupine upokojencev, ki da razmišlja drugače in bi zato tam ostajal "volk samotar". Takrat je povedal, da bo skušal na novi poslanski poti poiskati partnerje, neuradno pa je bilo na parlamentarnih hodnikih slišati ocene, da bi se lahko povezal z nezadovoljnimi SMC-jevimi poslanci. "Zdaj vidim, da se mi pridružujejo. Če se bodo, bom toliko bolj vesel," je v splošnem danes povedal poslanec Lep. Pričakuje, da bodo ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev, v kateri bodo razmišljali "sredinsko". Kdo se mu bo pridružil, ni konkretiziral, je pa potrdil, da se o tem pogovarja s Slugo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta