Minister Vizjak podjetniku Petanu predlagal, kako se izogniti plačilu davka. Kaj mu je še obljubljal?

Asja Lednik
18.10.2021 22:36
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V informativni oddaji 24ur zvečer so nocoj razkrili, da je Andrej Vizjak kot gospodarski minister v času prve Janševe vlade nagovarjal Bojana Petana iz takratne LDS v vojni za prevlado v Termah Čatež, naj opravi posel tako, da mu ne bo treba plačati davka. "Še več, takratni gospodarski in aktualni okoljski minister Vizjak je Bojanu Petanu dejal, da je 'glupo', da bi firma plačevala davek državi. Petanu je obljubljal tudi kooperativnost države pri nadzornem svetu in kadrovanju v Termah Čatež, če bo Petan sledil Vizjakovim navodilom."

V oddaji so poročali, da se je vse skupaj dogajalo v času, ko je prva Janševa vlada napovedala vojno tajkunom, Petan pa je bil z nasprotnega političnega pola. Janez Janša je v funkciji predsednika vlade takrat dejal: "Vlada bo krepila boj proti tajkunsko-političnim povezavam, ki s kriminalnim dejanji še naprej razpredajo lovke po celotnem nacionalnem tkivu in brezsramno bogatijo."

24ur poroča, da se je v tistem obdobju odvijal spopad za privatizacijo Term Čatež, boj za vsako delnico. "V prevzemni vlogi na eni strani DZS, ki jo lastniško obvladuje tajkun Bojan Petan, takrat 22 odstotni lastnik Term in njemu naklonjena podjetja. Na drugi strani pa država z 20-odstotnim deležem na čelu s takratnim gospodarskim ministrom."

Po poročanju 24ur je javnost in politiko že takrat zanimalo, zakaj se Vizjak vpleta v nakup in ali je presegel pooblastila. Minister je takrat zagotavljal, da ne gre za nobeno vpletanje in da ga kot ministra zanimajo prav vsa državna podjetja. Na posnetkih, objavljenih v oddaji, pa je medtem mogoče slišati, kako je Vizjak Bojanu Petanu na skrivnem sestanku ponujal premirje oziroma dogovor, celo nasvet, kako se izogniti plačilu davka državi. Šlo naj bi za nekaj čez 30 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta