Minister Vizjak uživa podporo poslancev SDS. Krivec o NSi: "V parlamentu odločajo poslanci in ne minister Tonin"

Luka Mlakar Luka Mlakar
16.12.2021 14:37

Okoljski minister Andrej Vizjak uživa podporo celotne poslanske skupine SDS, je v državnem zboru poudaril vodja poslancev SDS Danijel Krivec. Podporo Vizjaku so po aferi Glupi davki sicer odrekli v koalicijski NSi. Krivec danes ni želel špekulirati, kako bodo glasovali poslanci NSi, je pa poudaril, da v parlamentu odločajo poslanci, ne pa obrambni minister in prvak NSi Matej Tonin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Okoljski minister Andrej Vizjak pred jutrišnjo interpelacijo uživa podporo poslancev SDS. V NSi ministra ne podpirajo.

Robert Balen

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je na novinarski konferenci dejal, da je okoljski minister Andrej Vizjak v svojem mandatu vzpostavil boljši trend na področju okolja in prostora. V skladu z napovedmi so poslanci SDS po njegovih besedah preučili Vizjakov odgovor na interpelacijo: "V svojih odgovorih nas je v celoti pomiril in prepričal. Kot smo rekli, dobro dela v dosedanjem mandatu, to sploh ni pod vprašajem, kar pa se tiče zadev, ki se mu očitajo v interpelaciji, pa menimo, da so brezpredmetne." 

Krivec: Vizjak ima zagotovljene vse glasove poslancev SDS

Kot je poudaril Krivec, so v poslanski skupini SDS prepričani, da so bili 14 let stari posnetki pogovora med Vizjakom, ki je bil v prvi vladi Janeza Janše gospodarski minister, in predsednikom uprave DZS Bojanom Petanom, nezakoniti: "V nobenem primeru v teh prisluhih ni prišlo do nobene realizacije, ki bi šla v škodo države. Tudi ta insinuacija o tem, da nekdo govori, da davkov ni treba plačevati, iz tega ne izhaja. Minister Vizjak iz tega vidika ni v nobenem prekršku, kaj šele da bi storil kakršnokoli nezakonitost." Glede Vizjakovih navedb iz posnetka, da bodo sodniku "strli jajca", pa je Krivec poudaril, da se v neformalnih pogovorih lahko izreče tudi marsikakšen neprimeren izraz.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je dejal, da minister Vizjak uživa podporo vseh poslancev največje vladne stranke.

Robert Balen

Vodja poslanske skupine SDS je poudaril, da Vizjak uživa polno podporo poslancev največje vladne stranke in da ima pri jutrišnji interpelaciji zagotovljene vse njihove glasove. V zadnjih tednih so se po njegovih besedah pojavile špekulacije, da imajo znotraj poslanske skupine različna stališča glede ministrovih ravnanj: "Zdaj ko smo dobili vse odgovore, se nam je zdelo pomembno, da damo signal, da podpiramo ministra." Na vprašanje, ali je odstop ministra Vizjaka še vedno na mizi, pa je Krivec odgovoril, da je SDS demokratična stranka: "Vedno izmenjujemo svoje poglede, vendar pa nekega resnega poziva v tej smeri ni bilo, vsaj jaz ga nisem slišal. V preteklosti je bilo veliko ministrov, ki so izgubili po tri, štiri referendume, pa ni nobeden odstopil."

"V parlamentu odločajo poslanci in ne minister Tonin"

Ko gre za koalicijske partnerje, je že nekaj časa znano, da je okoljski minister po izbruhu afere Glupi davki izgubil podporo NSi. Da ministra ne podpirajo, je že pred časom sporočil predsednik krščanskih demokratov Matej Tonin, ki je ocenil, da bi Vizjakov odstop lahko razbremenil delo vlade in koalicije. "Gospod Tonin je minister v vladi, ampak v parlamentu odločajo poslanci in ne minister Tonin. Ne vidim težave, da poskuša predstaviti svoje videnje situacije, ni pa to zavezujoče za nikogar, tudi za nas ne," je povedal Krivec. Kako bodo jutri glasovali poslanci NSi, ni uradno znano. Neuradno naj sicer ne bi prispevali glasov za razrešitev ministra, pričakuje se, da se bodo vzdržali.

V parlamentu odločajo poslanci in ne minister Matej Tonin, je poudaril Krivec.

Robert Balen

Krivec je pojasnil, da se je Vizjak srečal tudi s poslanci NSi in SMC. "O interpelaciji se bo vsak poslanec odločil po svoji vesti. Končni izplen bomo videli jutri," je poudaril vodja poslancev SDS. Na vprašanje, ali bi glasovi za razrešitev ministra s strani poslancev NSi pomenili konec koalicije, Krivec ni neposredno odgovoril, je pa komentiral poslanske prestope Mateje Udovč in Branislava Rajića. "Ponavadi so ti prestopi v pomladnih mesecih pred naslednjimi volitvami. Letos zmrzal zamuja in se pač dogajajo tudi takšne eksotične zadeve v tem prostoru. Nič novega," je dodal Krivec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.