Ministrica Ajanović Hovnik na Fidesovo napoved stavke: "So zdravniki zgubili stik z realnostjo in razmerami v državi?"

Urška Mlinarič, STA
08.12.2022 17:12

Glavni odbor sindikata Fides je kljub vladni ponudbi o dvigu zdravniških plač od 8 do 20 odstotkov, sklenil, da bodo zdravniki januarja začeli stavkati. Datum začetka stavke bo znan prihodnji teden.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi pod začasnim vodstvom Gregorja Zemljiča so se v Fidesu odločili za stavko.
Foto: Robert Balen

Potem ko je vlada s sindikati zdravstva in socialnega varstva v sredo parafirala sporazum, ki tudi zdravnikom dviguje plače, je glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides na današnji seji  sklenil, da januarja začnejo z zdravniško stavko. Za stavko so se odločili na podlagi ankete med članstvom, ki je pokazala, da z vladno ponudbo  niso zadovoljni, saj po njihovem mnenju, ustvarja dodatna dodatne anomalije in plačna nesorazmerja, ko mlajšim zdravnikom ponuja bistveno več kot izkušenim zdravnikom. Datum začetka stavke kakor tudi stavkovne zahteve bodo v Fidesu določili prihodnji teden, že zdaj pa je jasno, da zahtevajo enake dvige za vse. Stavki se bo pridružil tudi Sindikat družinskih zdravnikov Praktik.um in Sindikat zobozdravnikov Dens.

Spomnimo. Vlada je 60 odstotkom zdravnikov ponudila za 20 odstotkov višje plače, medtem ko bi zdravniki, ki so trenutno v najvišjem, 57. plačnem razredu, dobili 8 odstotkov višje plače. Slednje že vključuje štiri odstotke, ki jih bo večina javnih uslužbencev dobila aprila prihodnje leto.  Nasprotno je Fides najprej zahteval 32 odstotni dvig plač za vse, kasneje je ponudbo najprej znižal na 24 odstotkov in nazadnje na 20 odstotkov za vse zdravnike.

Zanimivo ob tem je, da so Mladi zdravniki Slovenije, ki so sicer del Fidesa, še preden je bila znana odločitev glavnega odbora sindikata, na twitterju izrazili veselje, da "se premika na področju ureditve plačnih nesorazmerij" in da dvig plač za mlade zdravnike "pokrije precejšen del inflacije, za kar smo hvaležni. Sedaj pa držimo ministra za besedo, da bo reševal velike sistemske težave zdravstva v smer, ki bo dobra za državljane."   

Na odločitev Fidesa se je odzvala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je bila kot skrbnica plačnega sistema v javnem sektorju ves čas prisotna na pogajanjih. Ministrica ocenjuje, da je stavka glede na vladno ponudbo neutemeljena in "sproža vprašanje, ali je del neke poklicne skupine morda izgubil stik z realnostjo in razmerami v državi." In še enkrat ponovila, da je vladna ponudba zadnja in najvišja možna. 

"V vladi utemeljeno pričakujemo, da bodo zdravniki pozornost od višine svojih plač vendarle usmerili k bolnikom in jih končno postavili v ospredje. Čas je, da posvetijo ljudem oziroma bolnikom, da bodo ti od višjih plač zdravnikov nekaj imeli – in to je pravočasna, skrbna obravnava," je še zapisala.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta