Ministrica na OI: Koliko so stali štirje dnevi v Tokiu?

Matej Simič
31.07.2021 06:00
Olimpijskih iger v Tokiu se je od slovenskih ministrov in drugih državnikov udeležila le ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica Simona Kustec je o svojih aktivnostih na Japonskem ažurno poročala na družbenih omrežjih.
Twitter/Simona Kustec

Največjega športnega tekmovanja na svetu se je od 23. julija do 26. julija kot edina s slovenskega državnega vrha udeležila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. "Ostali člani vlade se olimpijskih iger ne udeležujejo oziroma se jih ne bodo udeležili," so za Večer pojasnili v Uradu vlade za komuniciranje. Tudi v kabinetu predsednika države Boruta Pahorja so povedali, da se olimpijskih iger v Tokiu ne bo udeležil.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) so pojasnili, da se je ministrica Kustec olimpijskih iger udeležila kot predstavnica Slovenije in predsedujoča Svetu EU za šport. Ogledala si je nekatera športna tekmovanja slovenskih športnikov, denimo žensko streljanje z zračno puško, plavanje in košarkarsko tekmo Slovenija - Argentina.

Twitter/Simona Kustec

"V okviru obiska je ministrica opravila številna srečanja ter pogovore," so zapisali. Prvi dan se je denimo udeležila otvoritvene slovesnosti olimpijskih iger, še pred tem pa jo je sprejel japonski resorni kolega Koiči Hagiuda. Obisk je naslednji dan nadaljevala s sestankom z namestnikom generalnega direktorja Mednarodnega olimpijskega komiteja Perejem Mirojem in japonskim namestnikom ministra za šport Makotom Fudživaro, so pojasnili na MIZŠ.

Tretji dan se je med drugim na slovenskem veleposlaništvu v Tokiu udeležila sprejema v čast slovenskim kolesarjem ter prvi osvojeni medalji na tokratnih olimpijskih igrah. Pred vrnitvijo v domovino so jo, kot so zagotovili na MIZŠ, intervjuvali pri japonskem časopisu Sankei Shimbun. Opravila je še pogovor z dvema najvidnejšima predstavnikoma slovenske skupnosti na Japonskem, dr. Andrejem Bekešem in dr. Boštjanom Bertalaničem. "Stroški letalske vozovnice, nočitev in dnevnic so skupno znašali 5778,19 evra," so zapisali pri MIZŠ in pojasnili, da jih bo poravnalo ministrstvo.

Na ministrico za šolstvo in šport Simono Kustec so se sicer zaradi njenega obiska v Tokiu vsule številne kritike, da v času epidemije ni zaščitila športnikov pred strogimi omejitvenimi ukrepi, zaradi katerih niso mogli trenirati oziroma so morali treninge organizirati na daljavo, sedaj pa v Tokiu v živo spremlja tekmovanja in jim čestita ob dobrih rezultatih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta