Ministrstvo zavrnilo vse vloge za izdajo gradbenih dovoljenj, nekaj jih je investitor Energija na veter umaknil sam

Andreja Kutin
02.04.2024 17:00

Na ministrstvo za naravne vire prispelo kar devet negativnih mnenj mnenjedajalcev. V civilni iniciativi pozdravljajo odločitev o zavrnitvi vloge.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Projekt je trčil tudi ob širno neodobravanje domačinov.
Natalija Sinkovič

Ministrstvo za naravne vire in prostor je konec marca izdalo odločbo, s katero je zavrnilo vse vloge investitorja za izdajo integralnih gradbenih dovoljenj za vetrne elektrarne na območju Pohorja - Areh in Trije kralji (35 vetrnic) ter za gradnjo povezovalnega kablovoda do RTP Karbid, vlogo za še 21 dodatnih na Rogli pa je že pred časom investitor umaknil sam. Investitor ima še možnost upravnega spora in ponovne vložitve umaknjene vloge, je poročal Radio Slovenija. 

V civilni iniciativi proti vetrnim elektrarnam na Pohorju so odločitev pozdravili. Ker pa ima investitor, podjetje Energija na veter, še možnost upravnega spora in ponovne vložitve umaknjene vloge, so napovedali, da boj proti vetrnim elektrarnam še ni končan. Kot je za Radio Slovenija dejal član iniciative Drago Mahorko, se je investitor za ponovno vlaganje že odločil v več primerih. 

V lokalnem okolju načrtom investitorja močno nasprotujejo že odkar so izvedeli zanje, saj bi gradnja 56 vetrnih elektrarn na območju Pohorja po njihovih navedbah zelo prizadela okolje in prekomerno posegla v naravo. V civilni iniciativi preučujejo tudi možnost vložitve pobude za ustavno presojo lani sprejetega zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov.

"Ministrstvo je 28. februarja investitorja seznanilo, da predložena dokumentacija ni ustrezna za nadaljevanje postopka izdaje integralnega gradbenega dovoljenja. Investitor je podal prošnjo za ponovno podaljšanje roka, vendar ministrstvo temu ni ugodilo - prvič je ministrstvo investitorju rok za predložitev ustrezne dokumentacije podaljšalo že decembra 2023," pojasnjujejo na ministrstvu ter dodajajo: "Dodatno pojasnjujemo, da je investitor zahteve za izdajo integralnih gradbenih dovoljenj za vetrne elektrarne na območju Pohorja - Gradišče (22 vetrnic) ter za gradnjo povezovalnega kablovoda do RTP Slovenska Bistrica in za dograditev RTP Slovenska Bistrica 21. marca umaknil."

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v postopku izdaje integralnega gradbenega dovoljenja za gradnjo vetrnih elektrarn na Pohorju od mnenjedajalcev lani prejelo devet negativnih mnenj oziroma zahtev za dopolnitev dokumentacije.

Kot so pojasnili takrat, so kot upravni organ v tem postopku vlogo investitorja dolžni sprejeti, postopek voditi v skladu z zakonodajo, na koncu pa o vlogi na podlagi ugotovitev tudi izdati pozitivno ali negativno odločbo.

Med devetimi, ki so izdali negativno mnenje ali pa so zahtevali dopolnitev dokumentacije, so po njihovih navedbah ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, direkcija za vode, zavod za varstvo narave, zavod za gozdove, zavod za varstvo kulturne dediščine, Občini Slovenska Bistrica in Ruše, Komunala Slovenska Bistrica ter ministrstvo za obrambo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta