Mrežo letov ljubljanskega letališča bodo v zimskem voznem redu obogatili pogostejši leti na nekatere destinacije

STA, Gr.G.
24.09.2022 14:18

V avgustu je prek ljubljanskega letališča potovalo več kot 122.000 potnikov, 68 odstotkov več kot v lanskem avgustu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fraport Slovenija

Pred nastopom zimske sezone, ki se bo začela 30. oktobra in bo trajala do 25. marca 2023, letalski prevozniki zaključujejo svoje vozne rede letov z ljubljanskega letališča. Trenutne napovedi kažejo, da bodo imeli potniki v primerjavi s poletno sezono več možnosti za lete na šest destinacij: Amsterdam, Beograd, Dubaj, Istanbul, Podgorica in Zürich, so sporočili z družbe Fraport Slovenija, ki upravlja z letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana. Dodajajo, da je bil v vrhuncu poletne sezone potniški promet pester, avgusta je tako prek Brnika potovalo več kot 122.000 potnikov, 68 odstotkov več kot v lanskem avgustu. V družbi pričakujejo podobno nadaljevanje rasti potnikov v septembru, tudi ob pomoči čarterskega prometa.

Mrežo letov ljubljanskega letališča bodo v zimskem voznem redu obogatili pogostejši leti na nekatere destinacije, kažejo trenutne napovedi prevoznikov. Nizkocenovni prevoznik flydubai bo 22. decembra prešel na dnevno letenje v Dubaj (zdaj ponuja pet tedenskih letov), kamor lete izvaja pod skupno oznako z družbo Emirates. Potnikom bo tako ponudil večjo izbiro letov za potovanja v Združene arabske emirate in nadaljevanje poti prek vozlišča na vse konce sveta.

Lufthansa bo po napovedih ohranila frekvence letenja iz lanske zimske sezone, torej enkrat dnevno v München, kjer pa bo ponudila za 30 odstotkov večje število sedežev, in dvakrat dnevno v Frankfurt, kamor bodo na voljo zgodnji jutranji leti.
Fraport Slovenija

Turkish Airlines bo od februarja 2023 naprej ponujal 12 tedenskih letov v Istanbul (trenutno ponuja 10 tedenskih letov) in bo takšno frekvenco letov v zimskem voznem redu na ljubljanskem letališču predstavil prvič. Jutranji let bo na voljo vsak dan v tednu, večerni let petkrat tedensko, kar bo izboljšalo neposredno povezljivost ter razširilo možnosti povezovalnih letov, še posebej v ZDA in Kanado.

Več direktnih letov

"Po prometno močnih poletnih mesecih se veselimo pozitivnih signalov letalskih prevoznikov za povečanje obsega letenja v zimski sezoni. Z dnevnimi leti flydubaja v Dubaj, 12 tedenskimi leti prevoznika Turkish Airlines v Istanbul prvikrat v zimskem voznem redu in drugimi pridobitvami, bodo imeli naši potniki še več možnosti z direktnimi leti doseči ciljne destinacije ter vozlišča izkoristiti za nadaljevanje potovanj na vse konce sveta," je obete za zimski vozni red komentirala Babett Stapel, poslovodna direktorica Fraporta Slovenija.

V vrhuncu poletne sezone je ljubljansko letališče zabeležilo rast potniškega prometa. V obdobju od januarja do avgusta 2022 so oskrbeli skoraj 631.000 potnikov, trikrat več kot v enakem obdobju lani. Pričakujejo, da bodo tudi v septembru našteli okoli 120.000 potnikov, ob močnem čarterskem prometu, ki je v avgustu predstavljal 23 odstotkov potniškega prometa. V poletnih mesecih je bilo število oskrbljenih potnikov nad pričakovanim, so sporočili s Fraporta Slovenija, kar bo pripomoglo, da ob koncu leta 2022 naštejejo več potnikov kot napovedano (880.000 potnikov). Tako bi v letu 2022 zabeležili vsaj podvojen promet v primerjavi z 2021 ter se že bolj približali milijonu oskrbljenih potnikov, so zaključili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta