Muženiču sodišče zdaj ugodilo, Jurič ne sme izbrati novega direktorja NPU. A prvi policist v državi je zdaj posegel v poldrugo leto star razpis

Darko Muženič, ki je bil nezakonito razrešen z mesta direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, je v drugo uspel s predlogom za začasno odredbo, ki se nanaša na sicer že končan razpis za direktorja NPU. Jurič pa je odpravil Muženičevo imenovanje iz maja 2019
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darko Muženič je, meni sodišče, še vedno direktor NPU.
Robert Balen

Darku Muženiču, razrešenemu direktorju NPU, ki je vložil predlog za začasno odredbo, da se zadrži izbira kandidata za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, je v drugo delovno sodišče ugodilo. Policija, točneje v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič, po odločitvi sodišča ne sme izbrati novega človeka za vrh NPU, četudi je bil razpis, objavljen konec oktobra letos, v začetku novembra že zaključen.

Razrešitev po zakonu o javnih uslužbencih ni bila zakonita

Muženič je bil na vrh NPU postavljen junija lani, v začetku maja letos pa ga je takratni v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner razrešil. A Muženič se s tem ni strinjal in je zoper razrešitev vložil tožbo na upravno sodišče. In z njo uspel. Vrh policije se je namreč pri razrešitvi skliceval na zakon o javnih uslužbencih, ki določa, da lahko visokega uradnika nova vlada razreši v enem letu od prevzema funkcije ali od imenovanja. Pri tem pa ni treba navesti nobenih razlogov za to. Upravno sodišče pa se je v odločitvijo strinjalo z Muženičevo utemeljitvijo, da omenjeno določilo ne velja za direktorja NPU. Odločbo o razrešitvi je sodišče odpravilo. Zadevo je vrnilo v roke prvega policista v državi, da naj ponovno odloča o Muženičevi usodi, a na podlagi katerega drugega zakona. Za kaj takega pa bi moral Jurič najti razloge za razrešitev.

Potem, ko je bil Muženič razrešen, je bil premeščen na drugo delovno mesto. Medtem pa je konec oktobra bil objavljen razpis za novega direktorja NPU. Urad sicer zdaj kot v. d. vodi Petra Grah Lazar. Muženič pa je preko svojega pooblaščenca Uroša Lebna na delovno sodišče vložil tožbo zaradi premestitve na drugo delovno mesto, hkrati s tem pa podal tudi predlog za začasno odredbo, da se ne dovoli razpis za novega direktorja NPU oziroma, da se kandidata ne izbere. Na razpis so se sicer prijavili trije kandidati, eden od prijavljenih pa ne izpolnjuje pogojev, tako da naj bi posebna izbirna komisija opravila razgovore z dvema kandidatoma. A zaradi Muženičevega spora komisija pogovorov s kandidati še ni opravila.

Nevarnost, da bi mu bila vrnitev onemogočena

Muženičevem predlogu za začasno odredbo delovno sodišče v prvem odločanju ni ugodilo, saj je zavzelo stališče, da Muženič do policije nima odprte terjatve. Upravno sodišče po mnenju delovnega sodišča policiji ni naložilo, da mu mora vrniti staro delovno mesto, temveč je le odločilo, da je bila razrešitev nezakonita in da mora policija o Muženičevi razrešitvi ponovno odločiti. A je višje sodišče takšno odločitev delovnega sodišča razveljavilo. Po mnenju višjih sodnikov je prvostopenjsko sodišče izhajalo iz napačne predpostavke, da z razveljavitvijo sklepa o razrešitvi postopek razrešitve še ni končan, ampak je stvar ponovnega postopka. Po mnenju višjih sodnikov pa se potem, ko je upravo sodišče odpravilo sklep o razrešitvi, "zadeva vrne v stanje pred njeno izdajo". Muženič po mnenju višjega sodišča tako ni razrešen, ampak je še vedno direktor NPU. In pri ponovnem odločanju o Muženičevem predlogu, da se policiji prepove objava natečaja in izbira kandidata za direktorja NPU, mora prvostopenjsko sodišče izhajati iz predpostavke, ki jo je nakazalo višje sodišče. To se je tudi zgodilo. Sodišče je zdaj ugotovilo, da je do premestitve Muženiča na drugo delovno mesto prišlo izključno zato, ker je bil razrešen iz mesta direktorja NPU. Ker je upravno sodišče sklep o razrešitvi odpravilo, Muženič po mnenju sodišča ni bil razrešen z mesta vodje NPU, torej to mesto še zmeraj zaseda in ne bi smel biti premeščen. Če bi policija izbrala na podlagi razpisa, ki je bil zaključen 4. novembra letos, novega direktorja NPU, bi bil Muženiču, meni sodišče, vrnitev na položaj šefa NPU onemogočen. Zato je Muženičev predlog za začasno odredbo sprejelo, začasna odredba pa velja 60 dni po pravnomočni razrešitvi razrešitvi delovnega spora glede premestitve. Na odločitev sodišča je sicer možna pritožba, a ta ne zadrži izvršitve.

Prvi policist se ne da

Minuli petek pa je, potem ko je upravno sodišče razveljavilo razrešitev Muženiča in zadevo vrnilo v ponovno odločanje, svoje povedal v. d. generalnega direktorja policije. In povzročil dodatno zmedo. Obnovil je namreč postopek posebnega natečaja za mesto direktorja NPU iz marca lani, razveljavil odločbo o imenovanju Muženiča za mesto direktorja NPU, ki datira v lanski maj, nato pa lanskoletni razpis ustavil. Jurič je podlago za tako odločitev našel prav v sodbi upravnega sodišča, ki je Muženičevo razrešitev označila kot nezakonito. Da je upravno sodišče s svojo odločitvijo spremenilo dosedanjo pravno prakso. In ker je odločilo, da se direktorja NPU ne sme razrešiti brez obrazložitve, kot to navaja zakon o javnih uslužbencih, po mnenju Juriča tudi imenovanje direktorja urada, pri katerem generalnemu direktorju policije svoje izbire ni bilo treba obrazložiti, zdaj zapade pod to odločitev sodišča, saj naj bi postopka imenovanja in razreševanja potekala po enakih pravilih. "Glede na okoliščine, bistveno spremenjene sodne prakse imenovanja direktorja NPU nadaljevanje obstoječega stanja, kjer je bil Darko Muženič imenovan z uporabo politične diskrecije, ni pa smel biti razrešen z uporabo politične diskrecije, je notranje protislovno in povzroča nepopravljive posledice za ugled, strokovnost in avtonomnost NPU in njegovega direktorja, ki je v javnem interesu," je Jurič zapisal v odločbi. Po mnenju Juriča pa odločitev upravnega sodišča, ki je položaj direktorja NPU znižalo iz položaja direktorja organa na položaj vodje organizacijske enote, prinaša to, da je imenovanje in razrešitev direktorja NPU zgolj delovnopravni postopek, ki pa je diskrecijska pravica predstojnika. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta