Na evropskem tožilstvu so hitro odgovorili na dileme, kaj se bo zgodilo z začasnim predlogom naše vlade glede delegiranih tožilcev

Elizabeta Planinšič
19.11.2021 12:25

Evropsko javno tožilstvo je Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja imenovalo za dobo petih let

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slovenska tožilca, ki bosta v Sloveniji preiskovala sume gulufij na škodo proračuna EU.

Matej Družnik

Na Evropskem javnem tožilstvu (EJT) so hitro odgovorili na dileme, kaj se bo zgodilo z začasnim predlogom naše vlade glede delegiranih evropskih tožilcev. Tožilca Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja je namreč EJT imenovalo za slovenska delegirana tožilca za petletni mandat.

Vlada se je, kot smo poročali, na včerajšnji seji odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga oba kandidata, ki sta vložila kandidaturi, to sta Tanja Frank Eler in Matej Oštir. Predlog pa je glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno zaključili nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov, so zapisali v sporočilu po seji vlade. Vlada je namreč sprejela sklep, da se je seznanila z dosedanjim postopkom imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev in ugotovila, da ni bil zaključen v skladu z zakonom o državnem tožilstvu, ker da ni bilo vloženo zadostno število kandidatur. "Ker pa Slovenija zaradi postopka imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev zamuja pri posredovanju predloga kandidatov Evropskemu javnemu tožilstvu (EJT) in ker bi lahko zaradi tega po oceni vlade nastala občutna škoda za Slovenijo, je vlada oba kandidata Frank Elerjevo in Oštirja predlagala v imenovanje za čas, dokler ne bo uspešno zaključen nacionalni del postopka imenovanja kandidatov," je prebrati v vladnem sporočilu.

Da ne morejo komentirati, saj jih Slovenija še uradno ni obvestila, so včeraj dejali na EJT, pojasnili pa, da "sodelujoče države predlagajo kandidate za mesta evropskih delegiranih tožilcev. Ko jih EJT prejme,so kandidati interno ocenjeni in kolegij Evropskega javnega tožilstva se odloči, ali bo kandidate imenoval ali ne."

Slovenska delegirana tožilca sta danes zdaj že imenovana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta