Na Finskem kljub težavam zagnali jedrski reaktor

Pripravil Urban Červek
26.12.2021 19:56

Na Finskem so z dvanajstletno zamudo in visokim povišanjem cene gradnje zagnali tretji reaktor jedrske elektrarne Olkiluoto. To je bila prva vključitev novega jedrskega reaktorja v sistem v Evropi v skoraj 15 letih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V nuklearni elektrarni Olkiluoto že delujeta dva bloka oziroma reaktorja. Foto: REUTERS

REUTERS

Upravljavec elektrarne TVO je dogodek označil kot zgodovinski. To je namreč prvi jedrski reaktor na Finskem v 40 letih in prvi v Evropi po romunskem zagonu reaktorja Cernavoda iz leta 2007. Konec gradnje je bil sprva načrtovan za leto 2009, vendar so se pri gradnji soočali s številnimi težavami, projekt se je medtem tudi zelo podražil. Reaktor bo po poročanju AFP na finsko omrežje priključen januarja, redna proizvodnja energije pa se bo po pričakovanjih začela junija prihodnje leto.

Z močjo proizvodnje elektrike 1650 megavatov (MW) bo novi finski reaktor postal najmočnejši v Evropi, Finski pa bo zagotovil 14 odstotkov potrebne električne energije. "Zagon reaktorja odraža močno finsko profesionalnost na področju nuklearne energije," je po poročanju STA dejala podpredsednica TVO Marjo Mustonen in dodala, da je to eden ključnih korakov finske pri uresničevanju podnebnih ciljev.

Visoke izgube za podjetja in državo

Projekt je finska vlada potrdila že leta 2005, tega leta se je začela tudi gradnja. Po prvotnih načrtih naj bi se komercialno delovanje začelo leta 2010. Tlačno reaktorsko posodo, težko 526 ton, sta zgradili japonski podjetji Japan Steel Works in Mitsubishi Heavy Industries. Po podatkih finskega operaterja elektrarne TVO je največje število ljudi na gradbišču znašalo 4400, v času delovanja elektrarne pa bo tam stalno zaposlenih od 150 do 200 ljudi.

Gradnja elektrarne je zaradi težav povzročila velike finančne stroške vpletenim podjetjem. Francoska Areva se je ob podpisu pogodbe zavezala, da bo elektrarno zgradila za fiksno ceno tri milijarde evrov.

Že do leta 2012 so stroški narasli na pet milijard evrov, po zadnjih ocenah pa bo gradnja stala enajst milijard evrov. Po sodni poravnavi, ki je nekoliko povečala priznani strošek gradnje, je Areva v projektu ustvarila za 5,5 milijarde evrov izgube. TVO pa naj bi za elektrarno plačal 5,5 milijarde evrov, torej 2,5 milijarde več od prvotno dogovorjene cene.

Pogled na gradbišče nove nuklearke razkriva velikansko reaktorsko tlačno posodo, v kateri deluje reaktor.
Foto: REUTERS

REUTERS

Med razlogi za zamude in podražitve naj bi bilo tudi pomanjkanje znanja in izkušenih izvajalcev, saj je v Evropi po 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja gradnja nuklearnih elektrarn zamrla, izkušeni inženirji so se upokojili, podjetja pa so se preusmerila v druge projekte ali pa so prenehala delovati. Menedžerji podjetja TVO tudi niso imeli dovolj izkušenj z vodenjem tako velikega in kompleksnega projekta.

Nove tehnologije izdelave

Velike težave je povzročila tudi velikost reaktorja, zaradi katere so morali uporabiti nove tehnologije izdelave. Med drugim so uporabili nove metode varjenja. Nekatere velike sestavne dele reaktorske posode pa so morali zaradi zelo visokih zahtev po natančnosti in kvaliteti izdelati večkrat. Nuklearna elektrarna Olkiluoto je ena od dveh nuklearnih elektrarn na Finskem. Stoji na otoku Olkiluoto na zahodu države. V elektrarni zdaj delujeta dva vrelovodna reaktorja (angleško Boiling Water Reactor - BWR), vsak z močjo 890 MW, ki skupaj proizvajata 22 odstotkov električne proizvodnje v državi. Delovati sta začela konec 70-ih in v začetku 80-ih let prejšnjega stoletja. Ko bo začel komercialno delovati novi reaktor (enota 3) z omenjenimi 1650 MW moči, se bo proizvodnja elektrike v elektrarni Olkiluoto skoraj podvojila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta