Na platformi Sveta Evrope opozarjajo pred številnimi tožbami Roka Snežiča proti slovenskim novinarjem

M.R.
30.09.2020 16:23

Na spletni platformi Sveta Evrope je objavljen zapis, v katerem piše, da je Rok Snežič, ki živi v BiH in dela kot davčni svetovalec, vložil 39 tožb proti trem novinarjem portala Necenzurirano.si Primožu Cirmanu, Vesni Vuković in Tomažu Modicu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Snežič pred ljubljanskim sodiščem
Damijana Žišt

Zapis na platformi so objavile tri organizacije: Indeks cenzure, Evropski center za svobodo tiska in medijev (ECPMF) in Mednarodni inštitut za tisk (IPI). 

Vložene tožbe se nanašajo na članke, ki govorijo o Snežičevi vlogi pri posojilu, ki ga je leta 2017 stranka SDS, katere predsednik je sedanji slovenski premier Janez Janša, skušala najeti v Bosni in Hercegovini. Gre za posojilo v višini 450.000 evrov. 

Snežič omenjenim novinarjem očita, da so se v svojih prispevkih poslužili razžalitev in žaljivih obdolžitev. Na platformi je objavljen tudi Cirmanov komentar, ki pa je dejal, da je glavni namen teh tožb izsiljevanje, predvsem, da bi jim bil prikrajšan čas in denar in tudi škoditi njihovemu ugledu. 

Po pisanju omenjene platforme je Snežič trojico avgusta letos obtožil, da so ogoljufali davkoplačevalce, hkrati pa si je privoščil tudi seksističnih pripomb na račun Vukovićeve, ki da je "intimna prijateljica" nekdanjega predsednika Izvršnega sveta nekdanje socialistične republike Slovenije. 

Spomnili so tudi, da je 25. septembra Društvo novinarjev Slovenije (DNS) opozorilo, da gre lahko pri vlaganju tožb za poskus zastraševanja ter finančnega in administrativnega izčrpavanja medijev.

Na platformi tudi poudarjajo, da je premier Janša retvital objavo člana stranke SDS, ki je zapisal "Panika", poleg tega pa objavil tudi povezavo na novico o tem, da naj bi društvo pritiskalo na sodišče.

Dan pozneje je državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič tvitnil poziv k preiskavi medija Necenzurirano.si.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta