Na poslanskih mizah je zopet bila ideja o odprtju trgovin ob nedeljah

09.09.2021 13:22
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Po lanskoletnem sprejetju novele zakona o trgovini poslanke in poslanci državnega zbora so danes zopet, že tretjič v kratkem času, razpravljali o nedeljskem obratovanju trgovin. Na odboru za gospodarstvo, ki mu predseduje SMC-jeva poslanka Mateja Udovč, nobeden od amandmajev ni prejel zadostne podpore. 

Spremembe so v omenjeni zakon sicer želeli vnesti poslanci poslanske skupine nepovezanih. Kot je za Večer pojasnil poslanec in predstavnik predlagatelja na odboru za gospodarstvo Branislav Rajić, so v zadnjem letu dni prejeli veliko pobud in prošenj, da določijo dodatne izjeme. S tem bi, tako menijo, razrešili nelogičnosti in neživljenjske omejitve, ki jih zakon postavlja. "Predlagamo odprtje trgovin ob nedeljah in praznikih v hotelih, kampih, turistično-informacijskih centrih, na pokopališčih, v muzejah in galerijah. Kot drugo podpiramo možnost, da bi lahko delali tudi družinski člani lastnikov majhnih trgovin oziroma njihovih zastopnikov. Kot tretje pa si želimo uveljaviti izjemo, da bi lahko trgovine, ki so narejene v kombinaciji s kakšno drugo funkcijo, kot je čakalnica ali gostinska funkcija, torej recimo trgovine na letališčih ali pa železniškem ali avtobusnem kolodvoru, obratovale ves čas, ne glede na površino," je Rajić pojasnil.

Kot so zapisali v besedilu, jih pri predlaganih spremembah podpirajo tudi v Trgovinski zbornici Slovenije, saj da gredo rešitve v smer zmanjševanja gospodarske škode, ki nastaja zaradi zaprtja prodajaln ob trgovinah. Kot pišejo, zaprtje prodajaln ob nedeljah povzroča odliv kupne moči v sosednje države ter večja nakupovalna potovanja Slovencev v tujino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.