Na Ptuju rojeni minorit Martin Kmetec bo novi nadškof turškega Izmirja

09.12.2020 15:06
Tako je odločil papež Frančišek in prekinil njegove načrte, da se počasi vrne domov, v Slovenijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin Kmetec
Arhiv Večera

Na Ptuju leta 1956 rojeni minorit Martin Kmetec bo novi nadškof metropolit v Izmirju v Turčiji, je odločil papež Frančišek. Do zdaj je bil Kmetec predstojnik minoritske skupnosti Büyükdere v Istanbulu. Poslej bo vodil majhno katoliško skupnost v Izmirju, ki je zgodovinsko, na začetku krščanstva, ena prvih krščanskih skupnosti sploh.

Zaradi papeževega povišanja se Kmetec ne bo vrnil v Slovenijo, domov, kakor je bil načrtoval. "Bil sem res presenečen, šokiran. O kandidatih se je sicer šušljalo, a jaz o tem nisem kaj dosti razmišljal. Seveda te ob tem predlogu stisne pri srcu," je povedal za Družino. O tem, kar je zdaj pred njim, pa med drugim, da bo zelo veliko dela s prizadevanjem, da bi v večinsko muslimanski deželi "katoličani morda enkrat le prišli do enakih pravic, kot jih imajo verske skupnosti v Evropi".

Novi nadškof je študiral na Teološki fakulteti v Ljubljani, v duhovnika je bil posvečen leta 1983. Leta 2010 je v Ljubljani doktoriral na temo Islamizem v Turčiji in njegova kritika. Govori slovensko, turško, francosko in italijansko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta