Na referendumu plebiscitarni udarec vladi Janeza Janše

Luka Mlakar
12.07.2021 06:00
Volivci so na nedeljskem referendumu s prepričljivo večino zavrnili novelo zakona o vodah. Proti jih je glasovalo skoraj 87 odstotkov. Predsednik vlade Janez Janša: "Poznate kako levo vlado, ki je odstopila po izgubljenem referendumu? Zato brez drame."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volivci so na referendumu odločno zavrnili zakon o vodah. 
Andrej Petelinšek

Proti noveli zakona o vodah je na nedeljskem referendumu glasovalo kar 86,5 odstotka volivcev, za 13,5 odstotka. Referendum je zaznamovala tudi visoka volilna udeležba, po zadnjih podatkih državne volilne komsije je bila skoraj 46 odstotna. Zavrnitveni kvorum, torej da mora proti zakonu glasovati vsaj petina vseh volivcev, je bil tako izpolnjen, zagovornikom zakona na čelu z vlado pod vodstvom Janeza Janše in okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom pa ni volivcev na svojo stran uspelo pridobiti v nobenem volilnem okraju v državi.

Vizjak: Referendum se je ugrabil

Izid referenduma predstavlja velik uspeh za njegove pobudnike, to so nevladne organizacije, združene v Gibanju za pitno vodo. "Veliko število ljudi, ki se borijo za skupno dobro in za naravo, je zmaga svoje vrste in veliko upanje," je takoj po zaprtju volišč dejala Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, ki je del prej omenjenega gibanja. "Lahko rečem, da se je v zadnjih tednih izkazalo, da v Sloveniji živijo solidarni ljudje, ljudje, ki se borijo za javno dobro, za naravo in za skupnost," je dodala Kovačeva. Okoljski minister Vizjak je na drugi strani za javno televizijo ocenil, da se je referendum "ugrabil" in zlorabil za druge cilje, tudi politične. "Ljudje so odreagirali čustveno. Bodrilo in spodbujalo se jih je z nekimi pamfleti, ki nimajo povezave s samim namenom zakona," je poudaril Vizjak. Kot je pojasnil, je njegov naslednji korak jasen, naprej še naprej si bo prizadeval, kako povečati denar za vzdrževanje vodotokov in kako preprečiti, da bi nam vode delale škodo, ko prestopijo svoje bregove. Predsednik vlade Janez Janša je tvitnil, ali je kdaj kakšna leva vlada po izgubljenem referendumu že odstopila. "Poznate kako levo vlado, ki je odstopila po izgubljenem referendumu? Od večinskega sistema do družinskega zakonika? Zato brez drame. Ne morete pa sedeti doma in ob teh #MSM monopolih pričakovati čudežev na voliščih. Zato hvala vsem, ki ste glasovali. Kakorkoli. Tako se dela."

Proti tudi Pahor

Kakšne politične posledice bo imel referendum za vlado, za zdaj še ni popolnoma jasno, so pa nekateri že v nedeljo zvečer ocenili, da je njegov rezultat zgovoren. "Volivci so z visoko udeležbo izkoristili priložnost, da na preverljiv način povedo, kaj si mislijo o delu vlade," je na twitterju zapisal predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Na vladno stran se pri glasovanju o zakonu tokrat ni postavil niti predsednik republike Borut Pahor, ki je glasoval proti. Osnovni problem zakona je po njegovih navedbah, da določbe dopuščajo prevelike razlike v razlagi, ob tem pa je pogrešal tudi bolj vključujočo razpravo.

"Zdi se mi, da je dejstvo, da je bila ta razprava premalo vključujoča in prekratka, za tako pomembno in občutljivo vprašanje, kot je voda, odločilna tudi za to, kako sem se na koncu odločil, da bom glasoval," je poudaril Pahor. Na vprašanje, ali se mu zdi, da je šlo pri nedeljskem referendumu tudi za odločanje za ali proti vladi, je Pahor po poročanju STA odgovoril, da so nekateri danes imeli tudi ta motiv, a njega, kot je dejal, to ni vodilo pri današnjem glasovanju: "Torej nisem glasoval ne za vlado ne proti njej."

Visoko udeležbo na nedeljskem glasovanju je nakazovala že rekordna udeležba na predčasnem glasovanju, 84.196 volivcev oziroma 4,96 odstotka vseh volilnih upravičencev, kar je daleč največja udeležba na predčasnem glasovanju na referendumih in volitvah do zdaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta