Na spletu o ZDA in pandemiji. Načrt za obisk ameriškega predsednika

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
10.11.2020 14:24

Slovenski zunanji minister Anže Logar meni, da Janševi tviti, ki v Bruslju niso želi odobravanja, kot pravi evropski komisar Janez Lenarčič, ne bodo vplivali na Slovenijo in njeno predsedovanje Svetu EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evropi se z Bidnom ponuja priložnost za izboljšanje čezatlantskih vezi, meni Janez Lenarčič. 
Dati Bendo

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je danes s slovensko tiskovno agencijo STA pripravilo spletni pogovor o odzivu Evropske unije (EU) na pandemijo novega koronavirusa, pa tudi o pričakovanjih v Evropi, potem ko se v Beli hiši v Washingtonu obeta zamenjava predsednika Donalda Trumpa z bolj predvidljivim Joejem Bidnom.

V pogovoru, ki sta ga vodila novinarja Jernej Šmajdek in Petra von Wullerstorff, sta sodelovala Janez Lenarčič, evropski komisar za krizno upravljanje, in zunanji minister Anže Logar. Zraven so bili Sabina Lange z Evropskega inštituta za javno upravo (EIPA) v Maastrichtu, Matjaž Nahtigal s Fakultete za družbene vede v Ljubljani in Črt Kostevc z Ekonomske fakultete v Ljubljani. A najprej je sogovornike doletelo vprašanje o tvitih premiera Janeza Janše, ki je za zmago čestital Trumpu, zdaj pa bo očitno ameriško predsedniško tekmo dobil Biden.

Vrnitev k multilateralizmu

Lenarčič je odgovarjal prvi: "Ponuja se nam priložnost za izboljšanje čezatlantskih vezi. Po Bidnovih napovedih se bodo namreč ZDA vrnile k multilateralizmu, k pariškemu podnebnemu dogovoru, Svetovni zdravstveni organizaciji, Svetovni trgovinski organizaciji. Tudi pri iskanju cepiva zoper covid-19 ne pričakujem več soliranja, ko so ZDA pod Trumpom v svojem nacionalnem egoizmu preprosto želele kupiti evropsko firmo, ki je bila pri njegovem razvoju najdlje, pač pa sodelovanje." Lenarčič je navedel, da so evropski voditelji vložili veliko truda v enoten nastop do najpomembnejše partnerice ZDA, kar je le deloma uspelo: "Če EU ne bo enotna, v svetu ne bo pomembna igralka in ne bo enakovredna ZDA. Zato v Bruslju drža slovenskega premierja ni naletela na odobravanje."

Zunanji minister Logar je poudaril, da je čezatlantsko sodelovanje ena ključnih nalog EU in je visoko na agendi slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta. Priznal je, da so čezatlantski odnosi v preteklih letih precej zastali: "Zato je zunanje ministrstvo izpostavljalo pomen trajnega dialoga tudi ob avgustovskem obisku vodje ameriške diplomacije Mika Pompea v Sloveniji. Imamo ambiciozen načrt, da vrh ZDA-EU, ki ga ni bilo od leta 2014, izvedemo z obiskom ameriškega predsednika v času našega predsedovanja." Odgovoru na vprašanje o Janševih tvitih se je sprva izognil. Ob ponovljenem vprašanju, ali bi ti lahko vplivali na položaj Slovenije v EU in njeno predsedovanje, pa je dejal: "Ne vem, kako naj bi to vplivalo na naš položaj v EU, ko pa se na predsedovanje intenzivno pripravljamo in kljub covidu-19 (ki ga je minister prebolel, op. a.) obiskujem evropske prestolnice, sestankujem po videozvezah in bom še šel na pot."

Zagon evropske solidarnosti

Sabina Lange je ocenila, da se z Bidnom obeta olajšanje, ker se bodo ZDA vrnile h klasični diplomaciji, izboljšal se bo ton komunikacije. Si je pa zaželela "bolj samozavestne EU, za kar je pomembna notranja enotnost unije, ki je v ogromni meri vezana na solidarnost". Opozorila je, da EU z Bidnom ne bo vselej govorila istega jezika, recimo pri reformi OZN. Tudi zato mora EU najti hitrejše postopke odločanja, kot je opustitev konsenza v svoji zunanji politiki.

Črt Kostevc je opozoril, da ne bo moč oživiti celovitega trgovinskega in investicijskega sporazuma TTIP. Matjaž Nahtigal je poudaril, da vrnitev na stanje iz leta 2016, ko je predsednik ZDA postal Trump, ni možno. Utemeljil je to z dosedanjimi procesi globalizacije, neuravnoteženo svetovno trgovino in velikanskimi regionalnimi razlikami. A pandemija daje priložnost za produkcijo bližje mestu porabe, kar je dobro za lokalne kmete, domače podjetnike, manjša in srednja podjetja. Kostevc je opozoril, da bodo produkti na krajši in srednji rok dražji, a na dolg rok bi trend mestoma lahko uspel.

Solidarnost v EU je s pandemijo covida-19 dobila nov zagon, sta si bila edina komisar in minister. "Zadnji dokaz je instrument za okrevanje. Zanj se bo Evropska komisija zadolžila za 750 milijard evrov, denar pa bo razdeljen solidarno," je dejal Lenarčič. Logar pa spomnil: "Solidarnost s Slovenijo se je v prvem valu izkazala pri vračanju Slovencev, ki so obtičali v tujini. Zdaj so nam sosede že ponudile proste kapacitete, če bi imeli preveč covidnih bolnikov." EU je največja donatorica v mehanizmu Covax, ki bo pravično delil cepivo proti covidu-19 po svetu, je dodal Lenarčič. Logar je poudaril čezmejno solidarnosti še pri migracijah: "EU je največji donator humanitarne pomoči, ki tretjim državam pomaga pri razvoju, mladim pa omogoči perspektivo doma."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta