Na STA zgroženi nad Janševim tvitom, v katerem je agencijo označil za nacionalno sramoto ... Društvo novinarjev se čudi Janši

STA, M.R.
15.10.2020 18:25

Na Slovenski tiskovni agenciji so zgroženi nad zapisom premiera in predsednika SDS Janeza Janše na Twitterju, v katerem je STA označil za "nacionalno sramoto, eklatantno zlorabo imena, ki ga nosi". Takšen način označevanja dela novinarjev STA je nedopusten, neargumentiran in daleč od drže, ki bi jo pričakovali od premierja, so zapisali v odzivu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Robert Balen

Predsednik vlade Janez Janša je z navedenimi besedami pospremil poobjavo urednika tednika Demokracija Jožeta Biščaka, ki je prioritete STA ugotavljal skozi primerjavo, da je število besed ene od sredinih vesti STA o dogajanju ob začetku gradnje daljnovoda Cirkovce-Pince manjše od števila besed v intervjuju z raperjem Zlatkom.

"Presoja kakovosti novinarskega dela na podlagi štetja besed, ki je bila podlaga za odziv predsednika Janeza Janše na Twitterju, je vse prej kot profesionalno merilo," so v odzivu zapisali na STA. V agencijskem servisu je bilo namreč o dogodku, povezanem z daljnovodom Cirkovce-Pince, ki se ga je udeležil tudi madžarski premier Viktor Orban, objavljenih več vesti, medtem ko je bil z raperjem Zlatkom objavljen intervju ob izidu novega albuma. Gre torej tudi za primerjavo neprimerljivih novinarskih žanrov, ki se razlikujejo tako po obliki kot dolžini.

Kot so v odzivu na tvit še poudarili na STA, se je Slovenska tiskovna agencija, ki je nastala skupaj z rojstvom slovenske države pred skoraj tridesetimi leti, v letih obstoja razvila v sodobno medijsko hišo, deluje profesionalno in spoštuje uveljavljena načela agencijskega poročanja.

"Takšen način označevanja dela novinarjev STA, ki je sicer v lasti države, deluje pa kot javni servis, je nedopusten, neargumentiran in daleč od drže, ki bi jo pričakovali od predsednika največje politične stranke in aktualnega premierja," so še zapisali na STA.

To sicer ni prvi tovrsten zapis Janše o STA. Med drugim je agencijo v preteklosti označil za ventilator lažnih novic.

Odzivi ...

Predsednica stranke SD se je na Janšev tvit odzvala na Twitterju: "Saj ni res, pa je. Predsednik vlade. Nad državne medije. Sramota."

Odzval se je tudi ekonomist Jože P. Damijan, ki ga želi opozicija ponuditi kot alternativnega mandatarja za sestavo vlade. "Deplasirano obračunavanje z javnim tiskovnim servisom in novinarji sredi najhujšega razvoja epidemije doslej pri nas je skrajno neodgovorno in nedržavniško. Javni funkcionarji si tega ne bi smeli dovoliti," je zapisal.

Zgodovinar, politični analitik in urednik revije Razpotja Luka Lisjak Gabrijelčič je v odzivu na Janšev tvit zapisal: "Sramota ste vi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta