Na Tenerife poletelo že drugo letalo, zanimanje za počitnice narašča. Kako pa je z zavarovanjem za odpovedi zaradi covida-19?

Srečko Klapš
24.03.2021 06:00
Agencije izbirajo cilje po načelih varnosti iz zdravstvenih razlogov in po tem, ali tam sprejemajo turiste iz Slovenije, glede na še zmeraj zaostreno epidemiološko sliko. Pomembno je tudi, da lahko organizirajo lete iz Slovenije, po možnosti direktne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minulo soboto je z Brnika na Tenerife poletelo že drugo letalo. V aprilu in maju turistične agencije napovedujejo še več čarterjev, predvsem v Sredozemlje in na grške otoke.
Arhiv Večera

Kljub epidemiološkim razmeram povpraševanje po počitnicah in potovanjih v naših turističnih agencijah narašča. Glede na zviševanje števila okužb je dobro vedeti, kako je z odpovedmi potovanj in vrnitvijo vplačanega denarja. Prav tako niso finančno zanemarljivi stroški testiranj, ki se gibljejo od 20 do 120 evrov na osebo.

Koronavirus je terjal tudi prvi stečaj med turističnimi agencijami, in sicer agencije Quo Vadis, a Mišo Mrvaljevič, predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije, novih stečajev letos ne pričakuje, saj meni, da so bile državne podpore dovolj hitre in sorazmerno ustrezne. Tudi zato so eno najtežjih let v svoji zgodovini za zdaj lahko preživele. "Ocenjujemo, da se bo turistična panoga trgu in razmeram primerno nekoliko skrčila. Večjih odpuščanj ne pričakujem, ne bo pa novih zaposlitev." Meni, da bodo imele agencije letos med 30 in 40 odstotki prometa iz leta 2019, prihodnje leto naj bi ta narasel do 65 odstotkov in leta 2023 na 85 odstotkov.

Cene trenutno ugodne, a ne bodo dolgo

Pred velikonočnimi in prvomajskimi prazniki pričakujejo več zanimanja za potovanja, še posebno če se bodo turistični cilji postopoma odpirali. Agencije izbirajo cilje po načelih varnosti iz zdravstvenih razlogov in po tem, ali tam sprejemajo turiste iz Slovenije, glede na še zmeraj zaostreno epidemiološko sliko. Pomembno je tudi, da lahko organizirajo lete iz Slovenije, po možnosti direktne. "Prvi čarter na Tenerife je pokazal, da je mogoče potnike pred potjo in ob povratku testirati ter jih na turističnih destinacijah namestiti v hotele, ki zadostujejo novim zdravstvenim standardom," razlaga Mrvaljevič in dodaja, da so trenutno cene še ugodne, a glede na to, da si poleti želi cela Evropa na počitnice, je smiselna rezervacija prej. Ocenjuje namreč, da bo povpraševanje preseglo ponudbo, saj vse turistične zmogljivosti ne bodo na voljo. Prav tako bo manj letalskih povezav, kar bo dodatno vplivalo na cene turističnih aranžmajev. Opozarja tudi, da naj Slovenija, če si ponovno želi turistov, ko bo to mogoče, čim prej sporoči pogoje za njihov vstop in bivanje, da bodo vedeli, kako in kaj, sicer bodo izbrali katero drugo državo.

Kompas: Zavarovanja naj vključujejo odpoved zaradi covida

Kompas, največja turistična agencija v Sloveniji, ima za veliko noč razpisan program za Dubrovnik, za čas prvomajskih praznikov pa čarterje v Grčijo (Kreta in Rodos), na Tenerife, Madeiro, Sicilijo in v Hurgado. "Odpoved je možna skladno s splošnimi pogoji poslovanja, strankam pa priporočamo, naj ob prijavi sklenejo zavarovanje odpovedi, ki vključuje tudi odpoved zaradi covida-19," pravijo. Strošek negativnega testa na koronavirus, ki ga večina držav zahteva ob vstopu, plača potnik, pri čemer ima Kompas dogovorjene nižje cene testiranj v dveh ambulantah. Za primer, če bi potnik zbolel med potovanjem, pa strankam priporočajo zavarovanje, ki krije tudi stroške karantene. Poletno sezono pričakujejo optimistično, zato priprave nanjo potekajo kot običajno in ob upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa.

Relax: Manj zanimanja za destinacije med velikonočnimi prazniki

Tudi turistične poslovalnice Relaxa so še vedno zaprte in si želijo, da bi jih lahko čim prej odprli. Pred prvomajskimi prazniki in poletjem beležijo na spletu porast povpraševanja. "Zaradi trenutnih epidemioloških razmer pa je zelo malo povpraševanja po turističnih namestitvah med velikonočnimi prazniki," je povedal Jože Režonja, direktor odnosov z javnostmi. Za prvomajske praznike je največ zanimanja za slovensko Obalo, zdravilišča in terme (turistični boni), za hrvaški Jadran in počitnice na Mediteranu. Več zanimanja je tudi za eksotične cilje (Združeni arabski emirati, Sejšeli, Maldivi, Zanzibar, Karibi). Od prvomajskih praznikov naprej načrtujejo čarterske povezave na grške otoke, v Španijo, Turčijo, Egipt, Tunizijo, Črno goro, Dubrovnik in v Dubaj. Režonja še pojasnjuje, da so napovedi za poletno sezono za zdaj bolj optimistične, največ zanimanja pa je za hrvaško in črnogorsko obalo ter za Sredozemlje z grškimi otoki.

Glede na pandemijo covida-19 so oblikovali poseben paket - Relaxova garancija za brezskrbno rezervacijo počitnic. "Gre za nadgradnjo Relaxovega rizika odpovedi, za katero je treba plačati pet odstotkov od vrednosti turističnega aranžmaja in ki omogoča brezplačno odpoved pogodbe v primeru naknadno obveznega PCR-testa in brezplačno odpoved pogodbe v primeru višje sile. Povrnitev celotnega vplačanega zneska na račun stranke zagotavljamo v 15 dneh od odpovedi potovanja," našteva Režonja. Ob morebitnem pozitivnem testu najpozneje 24 ur pred odhodom omogočajo še brezplačno odpoved oziroma spremembo termina počitnic.

Palma: Potovalni mehurčki

Tudi v turistični agenciji Palma je poraslo zanimanje predvsem za ponudbo posebnih letov iz Ljubljane. To soboto je na kanarski otok Tenerife poletelo že drugo polno letalo, konec aprila bo to ponovno mogoče. Aprila in maja načrtujejo še dva leta v Ras Al Kajmo in Dubaj, v Dubrovnik, na Madeiro, v Egipt, na Sicilijo ter špansko Mallorco in v Malago. "S posebnim direktnim letom, kjer potniki potujejo organizirano, so testirani in jim ni treba prestopati na drugih letališčih, ustvarjamo potovalne mehurčke. Ob tem jih letalo počaka na destinaciji, ob povratku pa jih na Brniku ponovno testiramo in tako preprečujemo morebitno širjenje okužb."

V Palmi so za prve odhode v februarju in marcu prevzeli riziko odpovedi, tako so sicer v redkih primerih potnikom, ki so zboleli pred potovanjem, vrnili denar. Vnaprej pa strankam priporočajo zavarovanje rizika odpovedi, ki omogoča odpoved zaradi bolezni, vključno s covidom-19. Stroške zahtevanih testov ali potrdil pa potniki krijejo sami. Če potnik zboli na potovanju, je več možnosti, od tega, da nekatere države ali prevozniki krijejo stroške zdravljenja in karanten, do različnih zavarovanj. Doslej so, pravijo, poskrbeli za vsakega svojega potnika, če se je znašel težavah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta