Na Toninovem ministrstvu so preiskali uhajanje elektronskih sporočil z novinarskimi vprašanji, to so ugotovili ...

26.08.2021 10:31
Znani so izsledki preiskave, ki jo je na obrambnem ministrstvu glede uhajanja elektronskih sporočil z novinarskimi vprašanji opravila obveščevalno varnostna služba (OVS).
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za obrambo Matej Tonin se ni želel ukvarjati s tem, kako so sporočila prišla v javnost. Komentiral je le, da bo to preveril OVS.
Robert Balen

Sredi junija smo poročali, da so z ministrstva za obrambo ušla tri elektronska sporočila z novinarskimi vprašanji, ki so bila namenjena službi za odnose z javnostmi. Politik in medijski delavec Bojan Požar je na Twitterju objavil posnetke zaslonov vseh treh sporočil, šlo je več kot očitno za politično obračunavanje z novinarji, in s tem širši javnosti razkril tudi elektronske naslove novinarjev-pošiljateljev. S Twitterja je moral Požar to vsebino nemudoma umakniti, saj je prekršil pravila tega družbenega omrežja. 

Sicer pa sta zadevo preverjali tudi Obveščevalno-varnostna služba na obrambnem ministrstvu (OVS) in informacijska pooblaščenka, ki je že takrat ocenila, da gre za obdelavo osebnih podatkov po splošni uredbi o varstvu podatkov (GDPR). Zaradi tega je njen urad uvedel inšpekcijski postopek, ki ga še ni končal, bo pa končan predvidoma v roku enega meseca, so nam sporočili včeraj. "Gre za zahteven dokazni postopek in zakonodajo, ki varuje posamezne akterje postopka," so nam sporočili in dodali, da težav pri vodenju postopka niso imeli.

So pa zato zadevo že "rešili" na obrambnem ministrstvu, ki ga vodi Matej Tonin. "Po strokovni usmeritvi Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani je bilo ugotovljeno, da dejanje, ki je bilo opisano v medijskih objavah, ni kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti. S tem se je aktivnost pristojne službe glede tega primera končala," so nam odgovorili. Niso pa nam odgovorili na vprašanji, ali je ministrstvo kakorkoli ukrepalo in na katerem oddelku je prišlo do uhajanja podatkov. 

Spomnimo, družbeno omrežje Twitter je Požarju zaradi objave osebnih podatkov, kar elektronski naslov je, zaklenil račun in od njega zahteval umik objave, kar je tudi storil. Zadevo je junija le bežno pokomentiral minister za obrambo, ki je napovedoval tudi preiskavo OVS, samega uhajanja sporočil pa ni želel komentirati. Poudarjal je le, da je bila zanj zadeva končana, ko so novinarji prejeli odgovore na svoja vprašanja ter da so mu vsi v kabinetu zagotovili, da nimajo nič z uhajanjem sporočil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta