Na ustavnem sodišču o rešitvi Cerarjeve vlade: Omejevanje človekovih pravic ne more temeljiti na hipotetičnih nevarnostih

Kristina Božič
16.10.2019 10:13

Ustavno sodišče se je ohranilo kot institucija, ki postavlja spoštovanje človekovih pravic med temelje demokratične ureditve - tudi v sedanjem zgodovinskem trenutku, ko poskušajo politiki zamajati univerzalni pravni okvir človekovih pravic z njihovim formalnim in resničnim omejevanjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je iz septembra 2015. 
Robert Balen

"Naša naloga je varovati pravice ljudi, posameznikov, ne glede na njihovo državljanstvo – še posebej tedaj, ko časi in razmere za njihovo varstvo niso rožnati," je v pritrdilnem ločenem mnenju zapisala ustavna sodnica Špelca Mežnar. V njem s pedagoško postopnostjo, na trenutke v obliki avto-intervjuja pojasnjuje odločbo ustavnega sodišča. Tudi predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez v svojem pritrdilnem ločenem mnenju vnaprej ponuja pojasnilo morebitnim kritikom sodbe ustavnega sodišča. Z njo je osem sodnikov in sodnic od devetih pritrdilo zahtevi urada varuha človekovih pravic, da se razveljavi del drugega in tretjega odstavka 10.b člena zakona o tujcih. S tem novim členom zakona je slovenska vlada pod Mirom Cerarjem želela uzakoniti možnost neobravnave in množičnega zavračanja prosilcev za mednarodno zaščito na slovenski meji, če bi prišlo do stanja, ki bi ga državni zbor potrdil kot kvazi-izredne razmere.

Profesor Saša Zagorc: "Gre za sklepe, do katerih smo lahko prišli na podlagi veljavnega prava in obveznosti držav že pred dvema letoma. Pomen sodbe pa je v tem, da je sedaj to stališče zelo jasno zapisalo in obrazložilo tudi slovensko ustavno sodišče."
Andrej Petelinšek
Ustavna sodnica Dunja Jadek Pensa: "Država je odgovorna za vse in vsakemu človeškemu bitju."
Robert Balen
"Ustavno sodišče ni reklo, da oblasti nimajo nobenih možnosti posega v izvajanje zagotavljanja mednarodne zaščite. ... Oblika omejevanja dostopa do mednarodne zaščite – vprašanje, kako učinkovita, a vendar – je nenazadnje tudi ograja na meji," pojasnjuje profesor ustavnega prava Saša Zagorc.  
Andrej Petelinšek
Ustavna sodnica Špelca Mežnar: "Naša naloga je varovati pravice ljudi, posameznikov, ne glede na njihovo državljanstvo."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta