Namesto boxerjev spet patrie, Golob: "S tem bi bil odpravljen tudi madež na odnosih med Slovenijo in Finsko"

Timotej Milanov Timotej Milanov
11.07.2024 10:52

Pogodba bi bila lahko po besedah Goloba podpisana do konca leta, šlo bo za neposredni posel med državama: "S tem bi bil odpravljen tudi madež na odnosih med Slovenijo in Finsko zaradi preteklih nakupov pri istem proizvajalcu."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska vojska že uporablja oklepna vozila Patria. 
Slovenska vojska že uporablja oklepna vozila Patria. 
Sašo Bizjak

Slovenija bo namesto oklepnikov Boxer najverjetneje kupila finske oklepnike Patria, je ob robu vrha nata v Washingtonu sporočil predsednik vlade Robert Golob. "Proračunski razrez, ki je pripravljen za leti 2025 in 2026, ustreza mednarodnim obvezam Republike Slovenije do zavezništva. Predvidena sredstva bodo zadoščala za realizacijo vseh načrtov za modernizacijo Slovenske vojske na področjih kadrovske okrepitve in nakupa opreme. Odstop od projekta nakupa osemkolesnikov Boxer se zaključuje. Postopki so trajali skoraj dve leti, kot najustreznejši ponudnik se za zdaj izkazuje finsko podjetje Patria," je po pogovoru z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem povedal Golob. Kot smo že poročali, bo Golob začasno tudi prevzel vodenje obrambnega resorja, ko bo Šarec začel z mandatom poslanca v Evropskem parlamentu, kamor je bil na listi Gibanja Svoboda izvoljen s preferenčnimi glasovi. 

Ob tem je Golob še pojasnil, da v zvezi s tem že potekajo pogajanja med slovenskim in finskim obrambnim ministrstvom ter da bo šlo za neposredni posel med obema državama, s čimer bo po njegovih besedah zagotovljena transparentnost posla. Pogodba bi po besedah Goloba bila lahko zaključena do konca leta. "S tem bi bil odpravljen tudi madež na odnosih med Slovenijo in Finsko zaradi preteklih nakupov pri istem proizvajalcu." Pri tem Golob še izpostavlja, da se je Patria s svojo opremo uveljavila na misijah Nata in pri opremljanju finske vojske. Golob in Šarec sta se včeraj na dvostranskem srečanju sestala tudi s finskim predsednikom Alexandrom Stubbom

3. julij 2009, Maribor - Vojašnica generala Maistra - 74. motorizirani bataljon (MOTB) je v Vojašnici generala Maistra v Mariboru začel redno usposabljanje pripadnic in pripadnikov bataljona na trinajstih srednjih kolesnih oklepnih vozilih 8 x 8 - Patria - oklepniki - vojska (tags: Prva - Petek - 03072009 - patria17)
Sašo Bizjak

Potem ko se je Slovenija odločila za odstop od nakupa oklepnikov Boxer, se je začela o nakupu oklepnih vozil 8x8, ki jih potrebuje za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine, pogajati z drugimi proizvajalci. Z ministrstva za obrambo so tako najprej poslali dopis petim državam in dobili ponudbe za oklepna vozila Stryker Dragoon in Stryker Double V-Hull (obe ZDA), Patria XP (Finska), Rosomak-L (Poljska), Piranha 5 (Romunija) in Frecia (Italija). Kasneje so ameriško ponudbo izločili, preostale štiri proizvajalce pa pozvali k oddaji končnih ponudb.  

Kot smo že poročali, je vlada za nakup vojaške opreme skupno predvidela 1,2 milijarde evrov v štirih letih. Poleg oklepnikov je v ta znesek zajet tudi nakup transportnega letala, šestih helikopterjev in sistema zračne obrambe. Od tega bo največji del predvidoma odpadel ravno na nakup 106 oklepnikov, za katere naj bi odšteli okoli 695 milijonov evrov.  

Prejšnja vlada je tik pred iztekom mandata podpisala pogodbo za nakup 45 oklepnih vozil Boxer za 412 milijonov evrov, a se je Golobova vlada odločila za odstop od nakupa. Kot je Šarec izpostavil že pred letom dni, je celoten projekt nakupa boxerjev predvideval nakup 136 vozil. Posledično naj bi po njegovih besedah po načrtih aktualne vlade prihranek na ravni bataljonske skupine zaradi zmanjšanja skupnega števila vozil in nakupa cenejših oklepnikov znašal okoli 498 milijonov evrov. Na vprašanje o tem, kakšna bo cena in koliko vozil bo predvideval nakup oklpenikov Patria, je Golob po poročanju STA povedal, da je o tem še prezgodaj govoriti in da bodo javnost o tem obvestili, ko bosta znana obseg in dinamika nakupa. 

A Slovenija formalno še vedno ni odstopila od nakupa boxerjev, saj za to potrebuje potrditev držav članic Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), ki vodi program Boxer. Skupni stroški sodelovanja in izstopa Slovenije iz programa Boxer naj bi po oceni ministrstva za obrambo znašali 4,1 milijona evrov.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta