Napeti odnosi v koaliciji. Sluga trn v peti vladajoči SDS

Žana Vertačnik
04.03.2021 06:00
Večmesečni zastoj sicer rednih tedenskih srečanj vodij poslanskih skupin v koaliciji neuradno pripisujejo SMC, ki da večkrat igra na svoje karte. Notranje težave te stranke se nadaljujejo zaradi premierjevih teženj po zamenjavi vodje poslancev Janje Sluge.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Znano je, da so napetosti na relaciji Janja Sluga-Zdravko Počivalšek na trenutke velike, vendar tudi, da sta jih vedno znova umirjala.
Robert Balen

Na ravni odnosov koalicijske naveze NSi-SDS-SMC je zazevala precejšnja luknja. Že vse od začetka tega leta se namreč po naših informacijah vodje poslanskih skupin koalicijskih strank ne sestajajo na tedenskih koordinacijah. Gre za neformalna srečanja, na katerih se po ustaljeni parlamentarni praksi vodje poslancev, ob drugih koalicijskih usklajevanjih, ki naj bi zdaj nemoteno tekla, usklajujejo o osrednjih zakonih in dogovorijo o podrobnostih. Še preden jih položijo na mizo tako preprečijo morebitne zdrse. Čeprav smo ostali brez uradnih pojasnil, nam je več sogovornikov iz koalicijskih vrst potrdilo, da je razlog za to, da srečanj ni, mestoma odklonsko vedenje stranke SMC ali, natančneje, vodje poslanske skupine SMC Janje Sluga.

Verjetno pretrd oreh

Spomnimo namreč, da je Sluga večkrat jasno izrazila pomisleke ali nasprotujoča si stališča od vladajoče SDS. Nazadnje se je s kontrastališči opredelila do blokade financiranja Slovenske tiskovne agencije in povedala, da ji ni nikakor jasno, zakaj bi nekdo želel tako pomembno agencijo postavljati na kocko. Da so njena problematiziranja in korekcije, ali poskusi teh, trn v peti predvsem vladajoči SDS in predsedniku vlade Janezu Janši, si odpovedi srečanj interpretirajo naši sogovorniki iz koalicijskih vrst. Javna skrivnost je sicer tudi, da vodja poslancev SMC niti v vodstvu lastne stranke ne uživa stoodstotne podpore. Tako naj bi po nekaterih informacijah predsednik stranke Zdravko Počivalšek predsedniku vlade že obljubil njeno zamenjavo. Največja Počivalškova dilema naj bi predvsem bila, da bi vodja poslanske skupine morala biti njegova prva desna roka, Sluga pa da zaradi njunih razhajanj v stališčih to ni več. Na drugi strani pa ostaja Počivalškova največja skrb, razlagajo poznavalci razmer v stranki, da bi mu z zamenjavo Sluge poslanska osmerica lahko razpadla na dva dela.

"Informacija, da se me nekdo želi znebiti, kroži že kar nekaj časa. Verjetno sem za (marsi)koga pretrd oreh. Ali te težnje oziroma želje dejansko obstajajo, je vprašanje za nekoga drugega, celo tretjega, bi rekla," se je za Večer včeraj odzvala Sluga. In še, da je tudi vprašanje, zakaj koordinacije vodij poslanskih skupin že od imenovanja novega predsednika Desusa ne potekajo več, treba nasloviti na koga drugega. Neformalno naj bi srečanja vodij poslanskih skupin, na katerih naj bi si med drugim prizadevali za sprotno reševanje težav in zadržkov znotraj koalicije, bila v organizaciji največje koalicijske stranke. Na NSi, SDS in SMC smo naslovili več vprašanj glede večmesečnega umanjkanja komunikacije na tej ravni, a smo ostali brez pojasnil.

Ministrske šibkosti SMC

Neodgovorjena so do zaključka naše redakcije ostala tudi nadaljnja vprašanja vodstvu SMC, ki bo danes razpravljalo na izvršnem odboru, kmalu predvidoma tudi na svetu stranke. Prosili smo jih za pojasnila v zvezi s položajem vodje poslanske skupine, obenem pa še, naj se opredelijo do nedavnega nastopa njihove pravosodne ministrice Lilijane Kozlovič na javni televiziji. SMC-jeva ministrica, ki v zvezi z odpravljanjem zastoja pri imenovanju tožilcev in neuradnih Janševih pritiskih nanjo tam ni podala povsem jasnih odgovorov, se namreč kaže kot še ena oslabljena točka SMC v vladi. Poleg kmalu interpelirane šolske ministrice Simone Kustec, ki se je iz javnosti v zadnjem času tako rekoč umaknila, se tudi za Kozlovičevo v političnih kuloarjih vse bolj poraja vprašanje, kako dolgo bo na ministrski funkciji še vztrajala ali obstala, če bo z odločitvami predsedniku vlade in SDS tudi nadalje kontrirala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta