Nataša Pirc Musar bo prva predsednica Slovenije: Ponosno bom vstopila v predsedniško palačo

Miha Raičevič Miha Raičevič
13.11.2022 19:39

Nataša Pirc Musar je po 99,99 odstotka preštetih glasov dobila na predsedniških volitvah 53,86-odstotno podporo, Anže Logar je dobil 46,14 odstotka glasov. Zmagovalki sta čestitala predsednik Borut Pahor in premier Robert Golob.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Skupno je Nataša Pirc Musar dobila 478.399 glasov, Anže Logar pa jih ima 409.761.Zanimivo je morda tudi to, da je bilo pri več kot 898 tisoč preštetih glasovnicah več kot 9800 neveljavnih. To pomeni, da je bilo več kot en odstotek glasovnic neveljavnih. Udeležba je bila v drugem krogu nekoliko višja kot v prvem.

Nataša Pirc Musar se je zahvalila vsem, ki so volili za njo. Povedala je, da je Anžeta Logarja v času volilne kampanje "začutila kot prijatelja". Želi si, da bi Logar zadržal takšno retoriko. "Slovenija potrebuje takšne ljudi," je dodala. "Ponosno bom vstopila v predsedniško palačo z zaupanjem, ki ste mi ga dali," je poudarila in dejala, da se bo trudila biti predsednica vseh državljanov. 

Želi si, da bi Slovenija postala državljana, kjer bodo starejši preskrbljeni in uslišani in kjer si bodo mladi želeli ostati. "Slovenija lahko noč, jutri začnemo delati," je zaključila svoj govor. 

Današnji izidi sicer še niso dokončni. V ponedeljek bodo namreč izidom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, 21. novembra pa še glasovnice iz tujine. Končni izidi bodo uradno znani do 29. novembra, novoizvoljeni predsednik pa bo mandat nastopil 23. decembra, ko funkcija poteče aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju.

Nataša Pirc Musar
Robert Balen

Pahor in Golob čestitala Nataši Pirc Musar

Pahor je sicer še pred 21. uro v telefonskem pogovoru čestital novoizvoljeni predsednici in ji zaželel uspešno delo. V torek pa jo je povabil na pogovor v predsedniško palačo. Prav tako pa je Pahor čestital Anžetu Logarju, "posebej za njegov povezovalni nagovor ljudem po volitvah".

Predsednik vlade Robert Golob je prav tako čestital prihodnji predsednici. Dejal je, da je izvolitev dokaz, da si državljanke in državljani želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije, so sporočili z njegovega kabineta.

"Spoštovana predsednica, volivke in volivci so vas izbrali za predsednico Republike Slovenije. Čestitam vam ob izvolitvi, ki je dokaz, da si državljani in državljanke želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije: človekove pravice, vladavina prava, neodvisni mediji, svoboda in spoštljiv dialog. Prepričan sem v najino dobro sodelovanje pri naslavljanju skupnih izzivov prihodnosti in krepitvi odprte, vključujoče družbe, ki v ospredje postavlja solidarnost in povezovanje ter v skupna prizadevanja za razvoj države v dobrobit vseh. Srečno predsednica," se glasi Golobovo sporočilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta