Negotovost v koaliciji in opoziciji: Bo Janša še počakal z ministrskimi mesti Desusa v vladi?

Žana Vertačnik
03.02.2021 20:40
Vladna alternativa s Karlom Erjavcem bo po napovedih konstruktivno nezaupnico z desetimi podpisi vložila v sredo. Do takrat naj bi z odločitvami glede ministrskih mest kljub ultimatu poslancem Desusa čakal tudi premier Janez Janša.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V vladni alternativi menijo, da je premier Janez Janša kljub ultimatu poslancem Desusa zdaj storil korake nazaj in pokazal, da o večini ni prepričan. 
Robert Balen

Do današnjega koalicijskega vrha je predsednik vlade Janez Janša pričakoval, da se poslanska skupina Desusa izreče, ali bo podpirala aktualno vlado ali pa bo klasična opozicija brez kadrovskega razreza v vladi. Pod predpostavko, da bi se odločili, da vlade ne podpirajo, je namreč prvak vladajoče SDS napovedal, da bo poleg zdravstvenega ministrstva postalo odprto še vprašanje kmetijskega, ki ga vodi Desusov Jože Podgoršek. "Trenutno še opravljam delo ministra," je za Večer zelo na kratko Podgoršek po današnjem srečanju odvrnil na vprašanje, kaj je bilo na koalicijskem vrhu dorečeno. Kot smo iz skopih informacij še neuradno izvedeli, naj bi predsednik vlade z odločitvami čakal še do glasovanja o konstruktivni nezaupnici, ki jo bo Koalicija ustavnega loka po napovedih vložila v sredo.

Erjavec: Zagotovila so bila dana

Že pred koalicijskim vrhom na Brdu pri Kranju pa sta se pogodila predsednik vlade in vodja poslancev Desusa Franc Jurša. Kot je slednji pojasnil, je predsednika vlade seznanil z odločitvijo poslanske četverice glede podpore konstruktivni nezaupnici. Janša tudi razume, je povedal vodja poslancev, da Desus v nobenem primeru ne namerava biti "ekstremna opozicija". Se pa po njegovih navedbah s predsednikom vlade nista pogovarjala o tem, ali bo z naslednjimi koraki čakal na izvedbo tajnega glasovanja o konstruktivni nezaupnici. V nadaljevanju pa na novinarsko vprašanje, ali je tako razumeti sosledje dogodkov, odvrnil: "Nič ne bo narobe, če boste razumeli tako, kot mislite." Predvsem vam moram povedati, da je Janša prijeten sogovornik, je dodal.

Dvome o tem, da njegova poslanska skupina ne bi bila enotna, medtem odbija predsednik Desusa Karl Erjavec. Neuradno je namreč po torkovem sestanku poslancev z vodstvom Desusa zaokrožilo več signalov, da so se poslanci zedinili zgolj v odločitvi, da je nezaupnico treba vložiti, ne pa tudi o podpori na glasovanju. Erjavec je povedal, da so podporo poslanci na torkovem sestanku zagotovili, zato pri tem ne vidi "posebnih problemov". In še: "Da je tako, vidimo tudi iz tega, da je predsednik vlade Janez Janša umaknil svoj ultimat. Sem pričakoval, da se bo danes preštel in videl, da nima štirih glasov poslancev Desusa, in uresničil to, kar je napovedal, vložil predlog za imenovanje dveh novih ministrov. Očitno je Janševa vlada v tem trenutku manjšinska in zato je, glede na dogovor s poslanci Desusa, stopil ne samo en korak nazaj, ampak verjetno dva." Dodal je tudi, da nima smisla, da predsednik vlade čaka na odločitev o nezaupnici in potem šteje, koliko poslancev Desusa ima v vladni koaliciji: "Ta številka bo ostala nič."

Zorčič: Več kot 47 koalicijskih glasov

"Kar se tiče vložitve, lahko povem, da bomo vložili z desetimi podpisi, pa ne zato, ker nas bi bilo strah, da nimamo 42, 43 ali več podpisov, ampak zato, ker se nam zdi nesmiselno še enkrat demonstrirati, da imamo zadostno število glasov," je Erjavec pojasnil v zvezi z vlaganjem nezaupnice. Pričakuje tudi, da bodo tokrat izpolnjeni vsi pogoji, da bodo lahko vsi poslanke in poslanci uresničili ustavno pravico do tajnega glasovanja.

Po oceni predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča bi sejo o konstruktivni nezaupnici sicer lahko izvedli okoli 16. februarja. Takrat bo tudi bolj jasna pozicija poslancev Desusa, če se bodo javno opredelili kot opozicija, pa bo treba opraviti vnovično razdelitev delovnih teles državnega zbora. Sodeč po dosedanjih glasovanjih poslancev Desusa, zlasti pri sprejemanju protikoronskega zakona in amandmajev, pa Zorčič pravi, da "ni videti, da bi poslanska skupina kakorkoli nasprotovala koaliciji". Ob tem dodaja, da je na podlagi glasovanja o protikoronskem zakonu, kjer je vladni predlog prepričljivo podprlo 51 poslancev, mogoče reči, da ima aktualna koalicija "še nekoliko več kot" 47 poslanskih glasov podpore, kot že dalj časa ocenjuje predsednik NSi Matej Tonin. "Po danes opravljenih pogovorih je jasno, da vlada še vedno uživa več kot 47 glasov podpore," je po današnjem koalicijskem vrhu znova poudaril Tonin. V vladni alternativi so medtem prepričani, da bo zdaj megleno sliko izostrilo šele glasovanje o konstruktivni nezaupnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta