Neimenovana tožilca, ki naj ne bi bila po godu premierju Janezu Janši, vložila tožbo na upravno sodišče, ministrstvo bo tožbo preučilo

05.08.2021 09:43
Upravno sodišče bo tožbo in zahtevo za izdajo začasne odredbe obravnavalo kot nujno. Ministrstvo na novi razpis prijelo le dve prijavi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z začasno odredbo skušata tožilca zadržati nov razpis.
Andrej Petelinšek

Z Upravnega sodišča RS so sporočili, da so včeraj prejeli tožbo in zahtevo za izdajo začasne odredbe zaradi (ne)imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Na upravno sodišče sta se obrnila v prvem postopku neizbrana specializirana državna tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler. "Tožeči strani sta tožbo vložili zoper sklep vlade, sprejet na 78. redni seji z dne 27. maj 2021. Istočasno je vložena tudi zahteva za izdajo začasne odredbe," pojasnjuje predsednica upravnega sodišča Jasna Šega. Sodišče je že včeraj poslalo tožbo z zahtevo za izdajo začasne odredbe toženi stranki v odgovor. "Zadevo sodišče obravnava kot nujno v času poletnega poslovanja. Po prejemu odgovora na tožbo in začasno odredbo, bo sodišče nadaljevalo z reševanjem zadeve. Predvideni so kratki roki, zato sodišče v prihodnjem tednu pričakuje odzive tožene stranke. Sodišče bo naslednje obvestilo javnosti glede poteka postopka posredovalo v drugi polovici naslednjega tedna," še pojasnjujejo na upravnem sodišču.

​Tožilca sta se sicer na upravno sodišče enkrat potem, ko nista bila imenovana, že obrnila, a je sodišče tožbo zavrglo, saj je bila vložena prehitro. Tožilca sta jo namreč vložila, preden sta dobila v roke vladni sklep. Zdaj sta tožbo ponovno vložila.

Imeni obeh tožilcev, ki sta šla skozi izbirni postopek in ju je izbral državnotožilski svet, je ministrstvo za pravosodje vladi v seznanitev poslali že decembra lani. A vlada se s tožilci nikakor ni hotela ukvarjati. Menda izbrana tožilca nista bila pogodu premierju Janezu Janši, ker naj bi bil Oštir zavrgel ovadbo proti Pop TV, Tanja Frank Eler pa je sodelovala pri pripravi tožbe zoper Janšo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

Oštir in Frank Elerjeva pa sta za zdaj tudi edina, ki sta se prijavila na nov poziv za delegirane evropske tožilce. Zdaj je na potezi pravosodno ministrstvo. Vlada je namreč sklep o imenovanju obeh tožilcev razveljavila zaradi dvoma v izbirni postopek. Premier Janez Janša je namreč zatrjeval, da bi bilo treba za vsako od mest imeti tri kandidate, torej skupaj šest. A toliko jih tudi sedaj ministrstvo nima. "Na javni poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev, smo prejeli dve kandidaturi," so medtem sporočili iz ministrstva. Dodajajo pa, da so bili  včeraj seznanjeni, da je bila vložena nova tožba in zahteva za izdajo začasne odredbe, saj je Upravno sodišče poslalo tožbo z zahtevo za izdajo začasne odredbe toženi stranki v odgovor. "Glede na navedeno bomo na ministrstvu o nadaljnjih korakih glede javnega poziva odločali po proučitvi tožbe in predloga za začasno odredbo," pravijo na ministrstvu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta