Neprimerna in neumna vprašanja novinarjem kot orodje in orožje določene politične stranke

Portali blizu vladajoče stranke pod vodstvom Janeza Janše novinarje v času, ko ti poročajo o morebitnih spornih praksah vladnih članov, izprašujejo o udeležbah na dogodkih, namigujejo na afere in neupravičeno zahtevajo razkritja osebnih podatkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novinarji so od nekdaj tarča pritiskov tistih, katerim gledajo pod prste. 
Andrej Petelinšek

V dneh, ko se kmetijska ministrica Aleksandra Pivec brani pred očitki o nedavnem potencialno netransparentnem gostovanju na Krasu, tudi o nastopu v promocijskem videu zasebnega podjetja Vinakras, so se mediji blizu vladajoče SDS zgrnili nad novinarje. Z izpraševanji o dogodku izpred enajstih let so puščico uperili tudi v novinarja portala Necenzurirano Primoža Cirmana. Novinar je v začetku tedna prejel vprašanje Luke Perša z Nove24TV o udeležbi na mednarodni energetski konferenci iz leta 2009, pri čemer ga je zanimalo tudi, ali je bil na dogodku deležen brezplačne pogostitve s hrano in pijačo. "Priznam. Bil sem na enodnevni energetski konferenci kot novinar Dnevnika, ki je pokrival področje energetike. Tam nisem ne jedel ne pil, ampak sem v Mariboru našel burek. Dogodek sem hitro zapustil, ker me je tisti dan čakalo pisanje članka o drugi temi: Igorju Bavčarju in Istrabenzu," komentira Cirman in nadaljuje, da gre za poskus, da bi novinarje diskreditirali z očitki, medtem ko Pivčeva že peti dan ni pokazala računa ali izpiska z bančnega računa, ki bi dokazoval, da je sama plačala družinski dopust na Krasu.
{twitter}https://twitter.com/necenzurirano_/status/1287778534736515074{/twitter}
Ne gre za medij, ampak za orožje politične stranke
Kako lahko interpretiramo tovrstne poteze portalov v času, ko so na dlani vprašanja potencialnih spornih praks članov aktualne vladne konstelacije, smo vprašali profesorja s katedre za novinarstvo dr. Marka Milosavljevića. Po njegovi oceni je napak zlasti to, da o Novi24TV in podobnih platformah še vedno govorimo kot o medijih in njihovih sodelavcih kot o novinarjih: "Nova24TV je korporativno propagandno orodje in orožje določene politične stranke. Kot takšna se tudi uporablja, kar pomeni, da se uporablja proti vsem, ki ogrožajo interese te stranke in njenih poslancev, ki so med solastniki Nove24TV in drugih povezanih platform."

Marko Milosavljević: "Nova24TV je korporativno propagandno orodje in orožje določene politične stranke."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta