Nezadovoljstvo v prekmurskih odborih NSi: Napovedujejo se prestopi k Aleksandri Pivec

Timotej Milanov
18.01.2022 15:06

Nesoglasja med člani stranke v regiji izvirajo predvsem iz kadrovskih vprašanj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nova Slovenija, ki vodi Matej Tonin, se sooča z nezadovoljstvom članstva. 

Robert Balen

Koalicijska stranka Nova Slovenija, ki jo vodi Matej Tonin, se sooča z nezadovoljstvom članstva. V nekaterih prekmurskih odborih Nove Slovenije namreč vlada nezadovoljstvo z vodstvom stranke na regijski ravni, zaradi česar je že prišlo do izstopov iz stranke. Med drugim je izstopil predsednik strankinega odbora v Gornjih Petrovcih in ravnatelj osnovne šole v Črenšovcih Stanko Čerpnjak, ki se dogovarja za sodelovanje z Našo deželo Aleksandre Pivec.

Kot pojasnjuje, so se odnosi v stranki poslabšali, odkar je vodenje prekmurskega regijskega odbora konec leta 2020 prevzel Miha Horvat, sicer sin poslanca NSi Jožefa Horvata in strankin predstavnik v črenšovskem občinskem svetu. Od takrat naprej naj bi se po trditvah Čerpnjaka vsi dogovori, tudi glede imenovanj strankinih kandidatov na določene položaje, sprejemali v ozkem krogu ljudi, v katerem naj bi bil poleg omenjenih Horvatov tudi župan Velike Polane Damijan Jaklin, ki je bil v tem mandatu nekaj časa državni sekretar na ministrstvu za obrambo. "Pred tem smo se vedno vse krščansko zmenili, od takrat naprej pa temu več ni tako," pravi Čerpnjak, ki je omenjenim zameril predvsem poteze pri evidentiranju kandidatov za državnozborske volitve. 

Robert Balen

Pomagali so poslancu 

Kot pojasni, je njegova soproga Nataša Kuhar Čerpnjak trikrat kandidirala za stranko na državnozborskih volitvah: "Pa tega ni želela, temveč smo pomagali zdajšnjemu poslancu." Za letošnje volitve je bil Čerpnjak sam v goričkem volilnem okraju edini evidentirani kandidat, nakar je regijsko vodstvo stranke sklenilo, da bi bilo boljše, če v tem okraju kandidira kateri od županov. “Temu nisem nasprotoval, saj župani imajo določeno podporo v lokalnem okolju.” A se ni zgodilo niti to, saj so se, kot pove, za njegovim hrbtom za kandidaturo dogovorili z Ivanom Horvatom, pomočnikom direktorja v gornjeradgonskem zdravstvenem domu in strankinim svetnikom v občini Tišina. S tem se Čerpnjak ni strinjal, zato je po več kot dvajsetih letih članstva izstopil iz stranke. Pri tem pravi, da ni edini, po njegovih besedah je iz stranke že izstopil tudi predsednik strankinega odbora pri Gradu Andrej Vrtič. Izstopov pa bo še več, napoveduje Čerpnjak, saj pravi, da z odnosom regijskega vodstva tudi v drugih odborih niso zadovoljni. 

Horvat: Gre za kadrovske ambicije Čerpnjaka 

Predsednik prekmurskega regijskega odbora NSi Miha Horvat navedbe Čerpnjaka odločno zanika. "Z gospodom Čerpnjakom smo imeli konflikte že v preteklosti, zato me ta odločitev ne preseneča, saj ni bil nikoli zadovoljen z nobeno potezo Nove Slovenije. Gre predvsem za to, da je imel sam nekatere kadrovske ambicije, ki pa mu jih stranka ni mogla izpolniti." Tudi navedbe o izbiri kandidata za poslanca v ozkem krogu Horvat zanika: "Tudi to je ena od njegovih laži, o tem smo se pogovarjali na regijskem odboru, kjer je bil sam prisoten." Kot še pove Horvat, je danes govoril z vsemi predsedniki občinskih odborov NSi v Prekmurju, ki naj bi mu vsi zatrdili, da ne razmišljajo o izstopu iz stranke. 

A tudi nekdanji predsednik prekmurskega regijskega odbora NSi Stanislav Horvat pravi, da zadeve v stranki niso take, kot bi morale biti, in izraža upanje, da bodo nesoglasja čim prej razčistili na regijski ravni. 

Aleksandra Pivec meni, da je Naša dežela stranka, s katero se lahko poistovetijo tudi nekdanji člani NSi.

Igor Napast

Aleksandra Pivec: Odprti smo za sodelovanje 

Predsednica Naše dežele Aleksandra Pivec pravi, da so se že dogovorili za sodelovanje s Čerpnjakom. Kot še pove, je seznanjena z dogajanjem in nezadovoljstvom v prekmurskih odborih NSi, a zaenkrat ne more potrditi, če se bodo njeni stranki pridružili tudi drugi člani ali celo celotni odbori NSi, kot je bilo to v primeru prestopov odborov stranke DeSUS v Stranko Alenke Bratušek. "Mi smo odprti za sodelovanje z vsemi, ki se najdejo v našem delovanju in sprejemajo naše vrednote." Na vprašanje, zakaj naj bi se člani NSi v Prekmurju pridružili ravno Naši deželi, odgovarja, da gre za podeželsko okolje, v katerem je bila že kot ministrica za kmetijstvo veliko prisotna. "Verjetno je zato med nami neka sinergija, zaradi česar se poistovetijo z našo opcijo," pravi Pivčeva, ki pojasnjuje, da bo več znanega v prihodnjih dneh. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.