Nezakonito razrešeni člani Agencije za raziskovalno dejavnost se vračajo

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
28.02.2022 18:45

Upravno sodišče je pritrdilo nezakonito razrešenim članom upravnega odbora raziskovalne agencije. Na ministrstvu za izobraževanje so se zavili v molk. Kakšna bo usoda Lainščaka?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Državni sekretar Mitja Slavinec in njegov protežiranec Mitja Lainščak
Branko Žunec

En mesec po tistem, ko je vlada z zamenjavo članov upravnega odbora Javne agencije za raziskovalno dejavnost omogočila imenovanje kardiologa Mitje Lainščaka za vršilca dolžnosti direktorja agencije, je upravno sodišče odločilo, da je bila razrešitev dr. Jane Kolar, dr. Emilije Stojmenove Duh, dr. Tončka Kregarja in dr. Justine Erčulj nezakonita. Slednji se tako vračajo v upravni odbor, vlada pa mora, če jih bo želela ponovno razrešiti, za vsakega posamezno navesti razloge za razrešitev. Ob prvi razrešitvi je to namreč storila brez kakršnega koli uradnega pojasnila, kar je v nasprotju z zakonom o javnih agencijah. Na ministrstvu za izobraževanje, kjer so predlog razrešitve in imenovanje novih članov upravnega odbora pripravili za odločanje na vladi, so se zavili v molk oziroma pojasnili, da je postopek še v teku, sodba še ni pravnomočna, zato je ne morejo komentirati. Kar pa ni res, odločitev upravnega sodišča je dokončna in nanjo pritožba ni mogoča, piše v sporočilu odvetniške družbe Pirc Musar in Lemut Strle.

Vlada se je za razrešitev štirih članov upravnega odbora odločila po tem, ko je upravni odbor kljub nasprotovanju vlade že v drugo kot strokovno najprimernejšo kandidatko za vršilko dolžnosti ocenil dr. Lidijo Tičar Padar, ki je zaposlena na agenciji in jo tako tudi zelo dobro pozna. Vladin favorit oziroma favorit državnega sekretarja za visoko šolstvo na ministrstvu za izobraževanje Mitje Slavinca pa je bil njegov prekmurski rojak, 48-letni Lainščak, za katerega so člani ocenili, da ne pozna dovolj dela agencije. Poleg tega smo bili v Sloveniji takrat še globoko v covid krizi, Lainščak pa zdravnik v murskosoboški covid bolnišnici.

Vladno imenovanje Lainščaka je tako uspelo šele, ko je na mesta razrešenih imenovala dr. Igorja Emrija, dr. Tino Tomažič, Fidela Krupića in dr. Gabrijelo Horvat. Emri, ki je bil po razrešeni Kolarjevi imenovan za predsednika upravnega odbora, danes odločitve upravnega sodišča ni želel komentirati, češ da z njo še ni seznanjen. Dodal pa je, da je kandidaturo sprejel na povabilo Slavinca in da je s svojim delom želel le prispevati k boljšemu delu agencije. Tako kot ob imenovanju je tudi danes ponovil, da mu je Lainščak dejal, da ga zanima tudi polni mandat direktorja agencije, za katerega je upravni odbor že tri tedne po Lainščakovem prevzemu vedejevstva objavil razpis. Na vprašanje, zakaj so se tako hitro odločili objaviti razpis in določili zgolj dvotedenski prijavni rok - Lainščak je dobil polletni mandat vršilca dolžnosti -, je Emri pojasnil, da je bila taka želja rektorjev in direktorjev vodilnih univerz in inštitutov.

Odločitev upravnega sodišča na mandat vršilca dolžnosti direktorja nima vpliva, se pa zastavlja vprašanje, ali se bo, če se bo prijavil na razpis, tokrat uspel prebiti skozi sito upravnega odbora kot najustreznejši kandidat. Emilija Stojmenova Duh, ena od članic upravnega odbora, je že napovedala, da bo zahtevala javno predstavitev vseh kandidatk in kandidatov za direktorja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta