Nika Kovač napovedala, da bodo pravno ukrepali tudi zaradi laži Janeza Janše

Luka Mlakar Luka Mlakar
23.11.2022 12:03

Pred nedeljskim referendumskim trojčkom so se na družbenih omrežjih pojavile številne lažne vsebine. Avtorji potvarjajo izjave in fotografije Inštituta 8. marec, manipulirajo pa tudi z logotipi koalicijskih strank.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inštitut 8. marec od Obamove fundacije ni prejel niti evra, je dejala Nika Kovač.
Borut Živulović

V Inštitutu 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač, so se danes odzvali na laži in zavajanja, ki se pojavljajo v referendumski kampanji o noveli zakona o RTV Slovenija. Nasprotniki vladne novele po besedah Kristine Krajnc iz inštituta zavajajo z izjavami, da zakon predvideva dvig RTV-prispevka. "To absolutno ne drži, to je laž. Sprememba zakona RTV-prispevka ne omenja," je dejala Kranjc in opozorila, da so se na družbenih omrežjih pojavile številne lažne vsebine in zavajajoče informacije. Izjave posameznikov, ki so pozvali ljudi, naj se udeležijo referenduma in glasujejo za uveljavitev novele, se fotošopira in potvarja. "Nastavlja se komentarje, naj ljudje glasujejo proti. To je nedostojno in nepošteno do ljudi, ki so se izrekli o zakonu, na nek način je to tudi nemoralno," je poudarila Kranjc.

Nasprotniki zakona o RTV potvarjajo tudi izjave članic Inštituta 8. marec.
Gibanje Svoboda

Kovač: Inštitut od Obamove fundacije ni dobil niti evra

Spomnila je, da so nasprotniki novele zakona nedavno zlorabili tudi izjavo igralca Sebastiana Cavazze, enako pa zdaj počnejo tudi s slogani in vizualno pobodo inštituta. "Čeprav imamo stran za in proti, obstajajo neka pravila, ki jih je potrebno spoštovati. Treba je biti pošten, dejstvo pa je, da druga stran ravno zaradi teh laži ne igra pošteno," je povedala Kranjc. Da bodo pravno ukrepali in zadevo predali odvetnici, je napovedala tudi Kovač, ki se je odzvala tudi na napade, ki v zadnjih dneh letijo nanjo in na inštitut v povezavi s fundacijo nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame.

Nekdanji premier in prvak SDS Janez Janša tvita, da zavajam Obamovo fundacijo, in hkrati laže, da je inštitut od fundacije dobil denar, je dejala Kovač in odločno zavrnila omenjene navedbe. "O ničemer nisem lagala, njegove tvite sem posredovala fundaciji z željo, da ukrepa glede tega, tudi sami bomo ukrepali po pravni poti. Inštitut 8. marec od Obamove fundacije nikoli ni dobil niti evra," je zatrdila Kovač in dodala, da je kot Obamova štipendistka eno leto prejemala štipendijo. Po njeni oceni gre za poskus diskreditacije v mednarodnem prostoru, na katerega se bodo ostro odzvali. Kampanja inštituta v podporo zakonu o RTVS se bo nadaljevala že popoldne, ko bodo skupaj z znanimi obrazi z javne televizije mimoidočim v Ljubljani delili rože.

V koaliciji napovedujejo vložitev kazenske ovadbe

Da se na družbenih omrežjih pojavljajo zavajajoče objave, ki so tipografsko, barvno in grafično podobne njihovi referendumski kampanji 3xZA, so že včeraj opozorili v koalicijskem trojčku Gibanje Svoboda, SD in Levica.  Avtorji skušajo pod pretvezo, da gre za objavo koalicijskih strank, nagovarjati volivce, da na referendumih glasujejo proti, so poudarili v vladnih strankah. "Gre za nedopustno manipulacijo in krajo logotipov, zato bomo vložili kazensko ovadbo, saj gre za sum kaznivega dejanja po 151. členu kazenskega zakonika," so napovedali v koaliciji.

V koaliciji so zaradi manipulacij napovedali vložitev kazenske ovadbe.
Gibanje Svoboda

Kot so poudarili, negativno kampanjo in manipulacije uporabljajo le nasprotniki novel zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o Radioteleviziji Slovenija, o katerih bomo odločali v nedeljo. Ob tem so omenili, da je stranka SDS, ki je predlagateljica vseh treh referendumov, že med kampanjo zbiranja podpisov za razpis referendumov pri oglaševanju uporabljala barve in pisavo, ki so zelo spominjale na celostno grafično podobo Gibanja Svoboda. To zagotovo ni bilo naključno, menijo v vladnem trojčku. "V koaliciji se – za razliko od pobudnikov referenduma – nedeljskega izida ne bojimo in naša kampanja bo, tako kot je doslej, poštena. Temeljila bo na argumentih, dejstvih in spoštljivi komunikaciji," so še dodali.

Negativno kampanjo uporabljajo le nasprotniki zakonov, pravijo v koaliciji.
Gibanje Svoboda

Černač: SDS s to zadevo nima nič

Poslanec SDS Zvonko Černač je na drugi strani dejal, da SDS kot pobudnica referendumov z omenjeno zadevo nima nič: "Kot sem obveščen iz medijev, je bila vložena neka prijava, in pričakujem, da se bo to raziskalo." Na vprašanje, kaj bodo storili, če v nedeljo zavrnitveni kvorum ne bo dosežen oziroma bo večina volivcev podprla vse tri zakone, je Černač odgovoril, da se bodo v stranki o tem pogovorili po nedelji. Ko gre za novelo zakona o dolgotrajni oskrbi, je bilo po njegovi oceni veliko laži in manipulacij tam, "kjer gre za stiske ljudi, ki so leta in leta čakali, da se področje dolgotrajne oskrbe, torej skrbi za starejše in invalide ter vse tiste, ki ne morejo skrbeti sami zase, uredi na primeren način". V razpravi o tem, zakaj je vlada prišla z novelo zakona, ki ljudem blokira pravice, ki so bile uzakonjene z lanskoletnim zakonom, nismo slišali nobenega vsebinskega argumenta, je dodal Černač.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je dejala, da se manipulacije pojavljajo tudi v zvezi z novelo zakona o RTVS: "Želijo nas prepričati, da uvajajo nekaj novega in da bodo na novo uredili RTV, ki bo apolitična, kar seveda ne drži. Zelo podobno ureditev smo imeli v devetdesetih letih, ko naj bi tako imenovana civilna družba predlagala ljudi, pa vemo, da je bil tisti programski svet kar dvakrat najbolj političen, saj ga je vodil Janez Kocijančič, ki je na dan imenovanja izstopil iz Združene liste socialnih demokratov. To je znak, da se zadeva lahko ponovi." Poslanec SDS Branko Grims pa je za največji manipulacijo v predreferendumski kampanji o noveli zakona o vladi označil trditev vlade, da uvedba treh novih ministrstev davkoplačevalce ne bo stala niti evra. Takšna vlada ni vitka, ampak se "mastno redi" s tremi novimi ministrstvi in v tem smislu postaja evropski rekorder, je dejal Grims.

Sajovic: To je nedopustna in nesprejemljiva praksa

V koalicijskem trojčku Gibanje Svoboda, SD in Levica so volivce pozvali, naj se udeležijo vseh treh referendumov. "Z množično udeležbo pokažimo, da si želimo drugačno Slovenijo in drugačno politično prakso," je poudaril vodja poslancev Svobode Borut Sajovic. "Ali bomo za to, da politično opozarjamo nase, nekajkrat na leto zapravili po pet milijonov evrov? To je slabo," je dodal Sajovic in poudaril, da so vsi zakoni, ki so predmet odločanja na referendumu, dobri. Da je udeležba na referendumu izjemnega pomena, je dejal tudi vodja poslancev SD Jani Prednik. "Volivci so 24. aprila povedali, kakšno politiko si želijo in kakšne politike si več ne želijo," je poudaril Prednik in dodal, da opozicija z referendumom o zakonu o vladi prvič v zgodovini samostojne države "nagaja" pri organizacijski strukturi obstoječe oblasti.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pa je spomnil, da so referendumi kot edina neposredna oblika odločanja državljanov tako kot volitve praznik demokracije. Po njegovih besedah se ljudje dobro zavedajo pomena referendumov, čeprav so bili slednji sklicani predvsem na škodo ljudi, "ker se blokira ureditev dostopne in kakovostne dolgotrajne oskrbe, javne in neodvisne RTV in takšne organizacije vlade, ki bo omogočila, da bo vlada lahko še bolj intenzivno delala na vprašanjih javnostanovanjske politike, skrbi za okolje in zelenega prehoda." Volilna udeležba na včerajšnji prvi dan predčasnega glasovanja ni bila visoka, a je Sajovic ocenil, da o tem, da so uspeli nagovoriti volilno telo, pričajo tudi kraje in manipulacije logotipov vladnih strank: "To je nedopustna in nesprejemljiva praksa, s katero se bodo po zmagovitih referendumih, za katere sem prepričan, da bodo imeli visoko udeležbo, ukvarjali pristojni organi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta