Non-paper spet butnil na dan

ZUR
06.06.2021 19:45
Pri Svetu EU so za APA potrdili obstoj dokumenta, ki je povezan z neformalnim dokumentom o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu, a ga ne kanijo objaviti. Pahor ga je še enkrat zavrnil kot nevarnega, Janša kot laž
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Pahor se je v Bruslju v petek sestal s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom (na posnetku), Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem. 
Thierry Monasse/STA

V Svetu EU so za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdili, da obstaja dokument, povezan z domnevno slovenskim non-paperjem o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu. APA je Svet EU z zahtevo po razkritju informacij javnega značaja zaprosila za posredovanje "dokumentov vseh vrst in v kateremkoli jeziku, ki bi se nanašali na domnevno slovenski non-paper ali slovenske pobude glede spreminjanja meja na Zahodnem Balkanu in povezane razprave".

V tiskovni službi Sveta EU so novinarju agencije APA minuli teden odgovorili, piše slovenska tiskovna agencija STA, da je generalni sekretariat Sveta EU "identificiral samo en dokument", ki ustreza omenjenim kriterijem. Vendar so se po preučitvi zadeve odločili, da dostopa do dokumenta ne bodo odobrili, ker da zadeva jasno spada med tiste izjeme direktive, po katerih institucije smejo zavrniti dostop do dokumentov, katerih razkritje bi "ogrozilo javni interes /.../ še posebej mednarodne odnose".

Domnevno slovenski non-paper je sredi aprila dvignil veliko prahu. Neuradni dokument, ki ga je objavil portal Necenzurirano, predlaga spreminjanje meja na Zahodnem Balkanu po etničnih principih oziroma "dokončanje razpada Jugoslavije". Vključuje ideje o razdružitvi BiH ter združitev Kosova in Albanije. V regiji so takšne ideje zavrnili kot nevarne, saj da bi lahko vodile v nove vojne. Po poročanju medijev naj bi ga v pripravah na slovensko predsedovanje Svetu EU pomagal širiti tudi slovenski premier Janez Janša, kar je ta zanikal. Da je dokument videl in se o njem pogovarjal tudi z Janšo, pa je potrdil albanski premier Edi Rama. Po poročanju medijev v BiH naj bi ta dokument Janša predstavil tudi predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. V tiskovni službi slednjega so sicer potem odgovorili le, da prejetja dokumenta ne morejo potrditi. Tudi zdaj vztrajajo, da zadeve ne komentirajo.

Pred tem je slovenski predsednik Borut Pahor na zaupnih pogovorih člane predsedstva BiH spraševal za mnenje o idejah, ali je mirna razdružitev BiH možna. Ko je prišel na dan non-paper, pa so se pojavile domneve, da je Pahor tako preverjal ideje iz tega neformalnega dokumenta. Pahor je zatem pojasnil, da je o idejah spreminjanja meja na Zahodnem Balkanu govoril še pred domnevnim nastankom spornega non-paperja in da je prišel do spoznanja, da bi to zelo verjetno vodilo v nov konflikt. Po petkovem srečanju z Michelom v Bruslju je izrazil pričakovanje, da je zadeva glede non-paperja za Slovenijo zaključena. "Pojasnil sem naš pogled na vprašanje spreminjanja meja. To je naivno in nevarno razmišljanje," je dejal predsednik. "Ne poznam razlogov, zakaj menijo, da je to slovenski non-paper," je dodal.

Pahor je priznal, da je po objavi dokumenta nastal precej težaven položaj, a se je sam odpravil na turnejo po državah Zahodnega Balkana in vodil vrh pobude Brdo-Brioni, kjer so potrdili, da je širitev na Zahodni Balkan geopolitičnega pomena za EU. Sporočilo iz Sveta EU, ki so ga že povzeli nekateri slovenski mediji, je na twitterju skušal slikovito komentirati tudi premier Janez Janša. Zapisal je: "Lažejo, kot pes teče!" 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta