Notranji minister Hojs po pričakovanjih interpelacijo uspešno prestal

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
18.09.2020 20:30

Na zahtevo SD, LMŠ, Levice in SAB so poslanci pozno v noč pretresali očitke zoper notranjega ministra Aleša Hojsa, ta pa v njih ni videl nič konkretnega in nezakonitega. Minister je interpelacijo uspešno prestal, za njegovo razrešitev je glasovalo 38 poslancev, proti 43, štirje poslanci so bili vzdržani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranji minister Aleš Hojs je bil po neuspešno interpeliranem gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku druga tarča opozicije, naslednja bo, kot kaže, kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. 
Jaka Gasar/Dnevnik

V pričakovani nastrojenosti med predlagatelji in vladajočo koalicijo se je danes vrtela celodnevna preizkušnja notranjega ministra Aleša Hojsa. "Vse od 'nepreklicnega' odstopa ministra Hojsa smo priča demonstraciji ignorance, tako kot danes. Priča smo vladanju, ki ga od prevzema oblasti vsiljuje Janez Janša. Gre za samovoljo, brezbrižnost do ustave, zakonov, resnice in dejstev ljudi. Vsega, vseh in vsakogar, ki ne sodijo v enačbo Janeza Janše in njegove sle po oblasti," je bil oster prvopodpisani pod interpelacijo, poslanec SD Matjaž Nemec. Hojs je zavračal vse, kar so mu očitali, glede osrednjega očitka, odprave prepovedi koncerta hrvaškega glasbenika Thompsona v Mariboru, pa predlagatelje pozval: "Upam, da boste v današnjih 17 urah pokazali papir, kje je moj podpis."

​Razrešili bi ga "muk ministrovanja"

Opoziciji je očital, da ni predstavila nič konkretnega, nič nezakonitega in da ga je želela le ideološko oblatiti. "Moram odkrito povedati, da sem bil ob branju te interpelacije osebno prizadet, ne samo jaz, tudi širša družina," je povedal Hojs in dodal, da so enega njegovih stricev izdali med šolanjem v partijski šoli v Cerknem in ga ubili skupaj z drugimi partizani, drugi pa da je bil zaprt na Golem otoku, ker ni želel ovajati ljudi. Da je ustaštvo nesprejemljivo, je poudaril minister in problematiziral Nemčevo fotografijo s srbsko pevko Ceco, nekdanjo ženo poveljnika paravojaških srbskih enot Željka Ražnatovića - Arkana. Zanj je nesprejemljivo tudi četništvo, je povedal, posebno tisto, ki se je dogajalo na Hrvaškem med t. i. domovinsko vojno.


Predlagatelji imajo skupaj 39 glasov, s pomočjo Desusovega Roberta Polnarja še enega več, a za uspeh, to je najmanj 46 glasov, je potrebnih več od le ene razdrobljene koalicijske poslanske skupine. So pa v razpravi opomnili, da je očitek glede koncerta samo vrh ledene gore ministrovih spornih dejanj. "Predlagamo, da upoštevamo ministrovo željo in ga razrešimo vseh muk, ki mu jih prinaša ministrska funkcija," je dejala Nataša Sukič iz Levice. Hojsu je očitala kadrovske menjave na ključnih položajih policije in ministrstva, nezakonit pritisk na delo policije, nezakonit izredni nadzor na Nacionalnem preiskovalnem uradu pa tudi odgovornost za represijo nad petkovimi protestniki. Vodja poslancev SAB Maša Kociper je opomnila, da je avtoritativen način delovanja Hojs nakazal že od začetka, problematizirali pa so tudi njegov (ne)odstop. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je kot zastrašujoče označil dejstvo, da so se zavili v molk in postregli z "banalnimi razlogi o neodprti kuverti".

​Brez "grande finala", brez smisla

Koalicijske SMC, NSi, SDS in opozicijska SNS so Hojsu ob robu seje stopale v bran, razdeljeni so ostajali v Desusu. Tudi v luči tega, da opozicija nadaljuje vlaganje interpelacij in po Hojsu sledi še preizkus kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, pa je poslanec SMC Gregor Perič povedal, da opozicija z lahkoto posega po najmočnejših institutih parlamentarnega nadzora: "S tem samo po sebi ni nič narobe, pušča pa tako ravnanje vtis, da je vse, kar zdajšnja opozicija zmore, to, da teče v prazno." Ob tem pa Perič še: "Interpelacija je, to vemo vsi, smiselna, če ji lahko sledi grande finale, to pomeni razrešitev interpeliranega ministra." Potem ko je minister Aleš Hojs pred tedni sicer dopustil možnost, da se po interpelaciji poslovi s položaja, pa je danes odvrnil le, da se bo v primeru poslanske podpore zopet pogovoril s premierjem: "To je edina oportuna stvar, ki jo lahko trenutno naredim."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta