Nova Ema, nova šokterapija?

Denis Živčec Denis Živčec
21.02.2020 17:05

Čas je za najbolj nepredvidljiv slovenski festival. Med favoriti v bitki za vozovnico proti evrovizijskemu Rotterdamu tudi 19-letnica, ki ji na spletu sledi 50.000 ljudi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je vihar evrovizijske drame odvel, sta Zala Kralj in Gašper Šantl držala obljubo in se povsem posvetila ustvarjanju glasbe. Dobre glasbe.
Eurovision.tv

Nocoj bo v studiu 1 nacionalne televizije padla odločitev, kdo bo Slovenijo zastopal na 65. Eurosongu oziroma Pesmi Evrovizije, ki jo bo gostil nizozemski Rotterdam. Evrovizijska sezona 2020 je tako tudi v Sloveniji uradno odprta, čeravno se zdi kot včeraj, ko sta z zmago na Emi 2019 presenetila, če ne že kar šokirala Zala Kralj in Gašper Šantl in sta nam nato s skladbo Sebi in z minimalističnim, a čutnim nastopom prinesla 15. mesto v evrovizijskem finalu. Če o Duncanu Lawrenceu, ki je Evrovizijo odpeljal na Nizozemsko, v zadnjem letu nismo slišali prav veliko, pa sta slovenska predstavnika držala obljubo in se, potem ko se je vihar evrovizijske drame umiril, na vso moč lotila ustvarjanja glasbe. Dobre glasbe. Za njima so nastopi doma in v tujini, navduševala sta na festivalu glasbe v Moskvi pa na Waves Vienna, na nizozemskem festivalu Eurosonic in še kje. Nekateri instantni evrovizijski oboževalci so odšli, a dvojica je svojo bazo slovenskih in tujih poslušalcev v zadnjem letu močno povečala. Za valentinovo sta izdala album in ga poimenovala 4. Veliko vsega sta se naučila, tudi o tem, da je pod črto najpomembnejše ostati zvest sebi.
Nova dvanajsterica čaka, da zakoraka po njuni poti. Emo 2020 bo povezoval Klemen Slakonja, ki je skozi leta oddelal nekaj najbolj odmevnih in nepozabnih izborov, med izvajalci pa je nekaj svežih obrazov, nekaj prekaljenih imen in ena nepričakovana vrnitev iz osemdesetih. Spekulacije na spletnih forumih tečejo in prav možno se zdi, da nas čaka presenečenje z instagrama. Veliko pozornosti je, zlasti med mladimi, deležna izjemno čedna Gaja Prestor, 19-letna pevka iz Radeč, ki je svoje glasbeno ustvarjanje do zdaj skoraj v celoti usmerila v uporabnike instagrama, kjer ji sledi več kot 50 tisoč ljudi. Spletna vplivnica, jasno, a hkrati tudi izjemno nadarjena glasbenica, ki z rapidno hitrostjo pridobiva poslušalce. Žarela bo v rdeči obleki. Veliko gre pričakovati od zasedbe Parvani Violet s karizmatično pevko Veroniko Steiner, ki glasbo študira v Stockholmu, nekoč je blestela v televizijskem šovu Slovenija ima talent, letos pa je zmagala na Emi Freš, tako kot pevka Saška, ki je na Emi za mlade skoraj zagotovo osvojila telefonsko glasovanje. RTV bo uradne podatke še razkrila.
V igro za Rotterdam gre tudi 17-letna Lina Kuduzović, v Švici živeča nekdanja zmagovalka šova Slovenija ima talent in tista, ki je Sloveniji na otroški Evroviziji 2015 pripela tretje mesto. Na Emo se vrača slovenska evrovizijka iz leta 2014 Tinkara Kovač, po desetletjih odsotnosti pa se domačega festivala udeležuje avtor številnih slovenskih zimzelenčkov Božidar Wolfand Wolf. Nocoj bo oblekel škotski kilt. Tekmoval bo tudi voditelj rubrike Pop In v oddaji 24ur Simon Vadnjal, prat tako hipnotična Ana Soklič, rokerji Inmate, radijsko priljubljena Klara Jazbec, Manca Berlec in skupina Imset. Po predstavitvi skladb bo tričlanska žirija izbrala dva superfinalista, ki se bosta predstavila še enkrat. Med njima bodo zgolj gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem izbrali zmagovalca. Rotterdam bo Pesem Evrovizije gostil 12., 14. in 16. maja. Zmagovalec Eme bo pel v prvi polovici prvega polfinalnega večera.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta