Nova Slovenija se vse bolj zaletava v Levico. Komu bo ideološko-politični dvoboj prinesel več glasov na volitvah?

Matej Grošelj
18.01.2022 06:00

NSi je poskušala v paketu s SDS že lani izsiliti parlamentarno razpravo o možnosti protiustavnega delovanja Levice, a je kontroverzna pobuda na koncu padla v vodo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Stranki NSi in Levica sta se zapletli v besedni dvoboj. 

Matej Grah/DZ

Krščanski demokrati so si za tarčo pred parlamentarnimi volitvami izbrali stranko Levica. Predsednik NSi Matej Tonin v komunikaciji z javnostjo uporablja podobno držo kot SDS in državljane svari, da bo Levica vrnila Slovenijo v Jugoslavijo. "NSi s tako nepotrebno, neproduktivno in neutemeljeno radikalizacijo izgublja. Zakaj? Ker takšna retorika bolj pritiče volilnemu telesu Janše. Tisti, ki mu je všeč njegov način, ne bo volil krščanskih demokratov, ampak SDS," napoveduje socialni psiholog in politični analitik Vlado Miheljak.

Mesec: Volitve bodo plebiscit

"V Novi Sloveniji problematiziramo načela in ideje Levice, ki so v očitnem nasprotju z ustavo, saj brišejo slovensko identiteto in temeljijo na ekonomskih iluzijah preteklosti, ki so se v zgodovini že pokazale za nedelujoče. Ker ne želimo, da gre Slovenija po poti Venezuele, na te stvari glasno opozarjamo. Ko je nedavno poslanec Levice Miha Kordiš dejal, da je šlo pri osamosvojitvi za kapitalistično kontrarevolucijo in da so nas vse nategnili, je prestopil rubikon. Ta izjava je nekaj podobnega, kot bi zažgal Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije," se je za Večer odzval prvak NSi Matej Tonin, ki bo danes predstavil sodelovanje s kmetijskim ministrom Jožetom Podgorškom na naslednjih volitvah. O tem, kakšna bo predvolilna strategija krščanskih demokratov v povezavi z Levico, je povedal, da bodo ljudem predstavili neustavne elemente predlogov in idej Levice. "Za Slovenijo so škodljive," je prepričan podpredsednik vlade.

Ko Tonin straši pred vrnitvijo socializma, ne pozabi omeniti, da smo nekoč hodili po banane v Celovec, hlače pa smo kupovali v Trstu. Koordinator Levice Luka Mesec je pojasnil, da nikakor ni strahu pred tako radikalnimi spremembami. "Si pa upam reči, da bodo naslednje volitve plebiscit. A ne o tem, kam bomo hodili po banane, ampak o tem, ali bomo državljani še imeli državo ali pa bo država imela nas. Postavlja se ključno vprašanje, ali bomo ostali demokratična družba ali bomo oligarhiji okoli Janeza Janše dovolili, da si državo vzame za lasten fevd. Nova Slovenija želi iz sebe sprati skrajnost, v kateri sodeluje, zato Levico prikazuje kot skrajno stranko. Tako agresivna predvolilna kampanja kaže na njihovo paniko, zato želijo po trumpovsko zastrupljati javnost z dezinformacijami, lažmi in izmišljotinami," pravi Mesec in dodaja, da so ljudje v Sloveniji dovolj razumni, "da bodo skozi predvolilno polemiko spoznali, kdo je v naši politiki skrajen".

Miheljak: Tonin je nekoč obetal

Vlado Miheljak ocenjuje, da je Levica postala moteča za NSi predvsem zaradi nelagodja, ki ga proizvaja trenutni politični položaj krščanskih demokratov. "Ko je stranko prevzel Tonin, tudi moj nekdanji študent, sem mislil, da bo kot sodoben krščanski demokrat naredil preboj, a je očitno stopil v preveliko krilo Ljudmile Novak. Čeprav je obetal, ni vzpostavil distance do SDS. Če nimaš avtonomne politike, ne moreš izoblikovati niti avtonomnega volilnega telesa. Zakaj so za napade izbrali Levico? Ker v primerjavi z NSi najbolj odstopa po vrednotah. Krščanska demokracija niti s Peterletom niti Bajukom ni imela sreče na vodstvenih položajih. Ljudmila Novak je bila sanatorka, a so ji hitro vzeli mandat, ker ni imela absolutne podpore v stranki," razmišlja Miheljak.

NSi je poskušala v paketu s SDS že lani izsiliti parlamentarno razpravo o možnosti protiustavnega delovanja Levice, a je kontroverzna pobuda na koncu padla v vodo. Tonin še vedno vztraja, da v "zrelih demokracijah tovrstne ekstremne stranke prepovedo". "Za Tonina kot politologa je moteče, da očitno ne ve, kaj je ekstremno. V evropskem političnem prostoru namreč velja, da je ekstremno tisto, kar je zunaj ustavnega reda. Ne spomnim se enega dogodka, s katerim bi Levici lahko očitali neustavno delovanje. Zmago Jelinčič v eni razpravi gotovo postavi več protiustavnih stališč kot vsa Levica v vsem svojem delovanju," je razložil Miheljak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta