Nove poteze vlade: Zaprtje lokalov po vsej državi, zdravniki brez licence bodo vključeni v preprečevanje širjenja koronavirusa

DR
15.03.2020 20:04

Zaradi omejevanja širjenja okužbe z novim koronavirusom je vlada danes na dopisni seji sprejela vrsto ukrepov. In sicer je od jutri prepovedana prodaja blaga in storitev na območju celotne države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

To pomeni, da se zapirajo vsi lokali razen prodajaln z živili, lekarn, poštnih in bančnih poslovalnic, bencinskih črpalk, prodajaln z medicinskimi pripomočki, kmetijskih prodajaln, dostavnih služb, trafik in kioskov za prodajo časopisov in revij, dovoljene so tudi druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja. Nacionalni inštitut za javno zdravje pa bo izdal tudi priporočila o številu potrošnikov, ki so glede na kvadraturo lahko naenkrat prisotni v posameznem poslovnem prostoru.
Vlada je sprejela tudi odlok, s katerim prekinja vse specializacije zdravnikov. Zdravnike sekundarije in specializante, torej zdravnike brez licence, bo namreč vključila v izvajanje ukrepov za preprečevanje, obvladovanje in odstranjevanje posledic epidemije novega koronavirusa. Vsem zdravnikom specializantom in sekundarijem do nadaljnjega prekinjajo vse obveznosti iz specializacije, kot so kroženje, opravljanje specialističnih izpitov in podobno.
Za čas trajanja ukrepov pa so prekinili tudi vse postopke razpisovanja novih specializacij. Zdravnike specializante in sekundarije bodo razporedili glede na potrebe. Specializante lahko pozovejo na delo njihovi delodajalci ali zdravstveni zavodi, pri katerih so na kroženju. Če jih ne potrebujejo, pa jih lahko delodajalec razporedi na delovno mesto, kjer so potrebni. Za čas trajanja ukrepov iz tega odloka se podaljšata obvezni in izbirni del sekundariata. Zdravniki brez licence opravljajo delo pod nadzorom in odgovornostjo neposrednega mentorja, ki jim ga določi delodajalec, še piše v odloku, ki velja do preklica.
Vlada je preklicala tudi odredbo o prepovedi prometa zaščitnih sredstev. To pomeni, da ni več prepovedan promet z zaščitnimi sredstvi za zaščito pri novem koronavirusu COVID-19.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta