Novi direktor Sove Janši pomagal že v zadevi Patria

Uroš Esih Uroš Esih
16.04.2020 16:55

Za 15. direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije je Janez Janša izbral odvetnika Janeza Stuška. Kakšno bo njegovo poslanstvo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvetnik Janez Stušek (na fotografiji levo) 
Sherpa

Vlada Janeza Janše je v torek zvečer razrešila direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Rajka Kozmelja, ki je s položaja zaradi "nekompatibilnosti" z vlado odstopil že pred slabim mesecem. Na njegovo mesto je bil imenovan odvetnik Janeza Stušek. Diplomant Fakultete za varnostne vede in Pravne fakultete v Mariboru je avtor več publikacij na področju kazenskega prava, policijskih pooblastil, protikorupcijske zakonodaje in informatizacije prava.
Svojo kariero je Stušek začel v Slovenski vojski, v nadaljevanju pa je predsedniku vlade Janši po poročanju portala Necenzurirano pomagal že v zadevi Patria, javno pa ga je branil pred tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora, ki jo je vložilo specializirano državno tožilstvo. V zadnjih letih je bil Stušek tesno povezan z nekaterimi Janševimi dolgoletnimi sodelavci, najbolj z Borutom Petkom in Darkom Njavrom. Kot odvetnik je Stušek zastopal interese nekaterih tujih družb, ki imajo v Sloveniji velike načrte.
Novi direktor Sove še ni izbrisal svojega twitter računa, ki o njem, predvsem pripadnikom tujih obveščevalnih služb, pove več, kot bi si sam želel in kot je v interesu agencije, ki jo zdaj predstavlja. Čudi tudi, da račun ni bil izbrisan takoj potem, ko je prišel v igro za direktorja. V svojih tvitih, predvsem pa retvitih, je Stušek izražal podporo ljudem, ki so povezani s stranko SDS, in ideološko bližino z nekaterimi najbolj obrobnimi političnimi idejami desnega političnega spektra.
Stušek prevzema vodenje Sove v času pandemije, zato nas je bolj kot to, kako se bo v sistemu obveščevalno-varnostne službe znašel novinec, zanimalo, kaj bi morala biti glavna naloga Sove v času spopada z epidemijo in kako je Sova vpeta v procese za nabavo zaščitne opreme, ki ima danes zaradi razmer na trgu status, primerljiv z orožjem. "V tem času je naloga Sove krepiti mednarodno sodelovanje in pomagati državi pri logistiki zagotavljanja nujnih nakupov," odgovarja varnostni strokovnjak s Fakultete za varnostne vede dr. Branko Lobnikar. To funkcijo je Sova po nekaj dneh komunikacijske krize ob nastopu nove vlade tudi začela opravljati in je podpirala državo pri nakupih, tudi z varnostnimi preverjanji. "Verjetno je tudi zaradi tega prišlo do enomesečnega zamika pri menjavi direktorja," meni Lobnikar.
"Poleg mednarodnega pa je bodoče težišče dela Sove gospodarska obveščevalna dejavnost za zagotavljanje pogojev optimalnega izhoda države iz ekonomske krize," še dodaja sogovornik. To je sicer težišče dela vseh sodobnih obveščevalnih služb. Poleg tega je treba nadaljevati delo, ki je bilo s koronakrizo prekinjeno - kamor spadajo prenova zakona o Sovi, premislek o načinu izvajanja parlamentarnega nadzora nad Sovo ter implementacija resolucije o preprečevanju ekstremističnega nasilja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta