Novi fiasko nekdanje ministrice Kustec: Sodišče odpravilo sklep o zamenjavi na vrhu komisije

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
28.09.2022 10:04

Sodišče je pritrdilo razrešeni Marini Tavčar Kranjc, ki so jo zamenjali s takratni oblasti ljubšemu Darku Frišu. Tavčar Kranjc za Večer: "Ves čas sem bila prepričana, da je bila moja razrešitev nezakonita!"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simona Kustec in Damir Orehovec
Simona Kustec in Damir Orehovec
Robert Balen

Upravno sodišče je ugodilo tožbi Marine Tavčar Kranjc, doktorice socioloških znanosti, ki jo je konec lanskega leta ministrstvo za izobraževanje s sklepom, pod katerega se je podpisal tedanji državni sekretar Damir Orehovec, razrešilo z mesta predsednice državne komisije za splošno maturo in na njeno mesto imenovalo dr. Darka Friša, dekana mariborske filozofske fakultete. Poleg povračila sodnih stroškov je sodišče ministrstvu naložilo, da izvede ponovni postopek imenovanja Tavčar Kranjc. "Ministrstvo mora Marino Tavčar Kranjc ponovno imenovati na mesto predsednice komisije, saj ni bilo pravne podlago za njeno razrešitev," je sodbo komentiral njen odvetnik Dino Bauk. Tudi Tavčar Kranjc je za Večer povedala, da je takšno sodbo pričakovala, zato je tudi šla v sodni postopek. "Ves čas sem bila prepričana, da sem bila razrešena nezakonito. Obveščena sem bila, da bo ministrstvo sodbo spoštovalo in da bodo vrnili vodenje komisije v prvotno stanje." Marina Tavčar Kranjc je bila na čelo državne maturitetne komisije imenovana februarja 2020, kar pomeni, da ji mandat poteče leta 2024.

Spomnimo. Rektor mariborske univerze Zdravko Kačič je v začetku leta 2021 ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport obvestil o upokojitvi Tavčar Kranjc, ki je takrat opravljala vlogo prorektorice za študijsko dejavnost, in predlagal, da "se jo razreši iz vseh državnih komisij in teles, kjer je članica, posebej še iz državne komisije za splošno maturo". Pri tem je predlagal, da se na njeno mesto imenuje Friša. V začetku marca so mu z ministrstva odgovorili - podpisana je bila generalna sekretarka ministrstva Radovanka Petrić -, da zakon o maturi ne določa, da mora biti visokošolski učitelj, ki je član državne komisije za splošno maturo, zaposlen na univerzi. Poudarili so še, da upokojeni visokošolski učitelji, znanstveni delavci in visokošolski sodelavci obdržijo naziv, ki so ga imeli ob upokojitvi, kar pomeni, da posameznik tudi po upokojitvi ostane visokošolski učitelj. Marina Tavčar Krajnc tako še vedno izpolnjuje pogoje za članstvo v državni komisiji za splošno maturo, so zapisali.

Dekan mariborske filozofske fakultete dr. Darko Friš je bil nezakonito imenovan za predsednika državne maturitetne komisije.
Igor Napast

Razrešitev, ki so si jo zamislili v Mariboru, tako ni bila izvedljiva, a je ministrstvo našlo rešitev, pod katero se je podpisal tedanji državni sekretar Orehovec. Slednji je podpisal sklep o spremembi sklepa o imenovanju državne komisije za splošno maturo, s katerim so Tavčar Kranjc razrešili in na njeno mesto imenovali Friša.

Upravno sodišče je omenjeni sklep ministrstva odpravilo, saj ni vseboval obrazložitve, zakaj se Marino Tavčar Kranjc razrešuje. Prav tako pa niso bila spoštovana zakonska določila, ki poleg pogojev za imenovanje na ta položaj določajo tudi pogoje za razrešitev ter trajanje opravljanja te funkcije. Med drugim je sodišče v sodbi zapisalo, da se je ministrstvo v prvi pripravljalni vlogi pri utemeljevanju razrešitve sklicevalo na svojo "politično diskrecijo". Kar pa je sodišče zavrnilo kot neutemeljen argument.

Dodajmo še, da se je po dopisu Zdravka Kačiča ministrstvu na družbenih omrežjih vršil pritisk po zamenjavi Tavčar Kranjc. Tako je poslanec SDS Dejan Kaloh, katerega soproga Natalija Kaloh Vid je bila tedaj Friševa prodekanja za mednarodno dejavnost in promocijo, 18. aprila v tvitih ob fotografiji Tavčar Kranjc na protestih zapisal: "Šarčevi trojanski konji, ki so ostali na funkcijah. Portal Politikis pa: "Na UM so ji že odvzeli prorektorsko funkcijo, upamo, da vlada stori isto na državni komisiji za splošno maturo."

Friša se je doslej povezovalo z SDS tudi zato, ker je mentoriral več kot 20 diplom in disertacij, ki so raziskovale lik in delo Janeza Janše. Bil je mentor diplomskega dela tedanje poslanke SDS Karmen Kozmus Ferjan z naslovom Politično delovanje Janeza Janše od leta 1988 do leta 1992. Pa tudi mentor doktorske disertacije Andreje Valič Zver, članice izvršilnega odbora SDS z naslovom Vloga Demosa v procesu slovenske osamosvojitve in demokratizacije. Friš je takrat za Večer povedal, da ni bil nikoli ne član ne financer katerekoli stranke, se pa je podrobneje ukvarja z osamosvojitvijo Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta