Novi minister za zdravje, krizni menedžer Poklukar, načrtuje tudi spremembe v svetovalni skupini za epidemijo

Žana Vertačnik
23.02.2021 21:20
Poslanci in poslanke državnega zbora izglasovali novega zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja, posle prevzame takoj. Opozicijske bojazni, da pri delu v vladi Janeza Janše ne bi mogel biti samostojen, sam ne vidi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Prva od predlogov bosta reorganizacija ministrstva in kadrovska okrepitev. Potem pa seveda vse, kar je vezano na epidemijo, evalvacija, reorganizacija in nekoliko spremenjeno delovanje svetovalne skupine," je povedal novi minister. 
Robert Balen

Vlada Janeza Janše ima novega zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja. Podpora zdravniku internistu in do nedavnega direktorju Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki na čelo zdravstva prihaja po začasnem ministrovanju predsednika vlade Janeza Janše, sicer niti ni bila vprašljiva. Od 85 navzočih ga je podprlo 50 poslancev, 31 jih je glasovalo proti. "Vesel sem podpore in tudi tisti, ki se danes niso opredelili zame, bodo imeli vedno odprta vrata in možnost, da skupaj razvijamo zdravstvo," je po izvolitvi vse povabil k sodelovanju in dialogu. Na pomisleke, da v tej vladi ne bo imel prostih rok pri odločanju, je odgovoril, da je ta bojazen odveč.

Poudaril je, da je ključno, da ministrstvo začne čim bolj učinkovito delovati. "Prva od predlogov bosta reorganizacija ministrstva in kadrovska okrepitev. Potem pa seveda vse, kar je vezano na epidemijo, evalvacija, reorganizacija in nekoliko spremenjeno delovanje svetovalne skupine," je o prvih korakih spregovoril Poklukar in med prioritetami sicer izpostavil predvsem spopad z epidemijo in izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev.

 

"Človek, ki pozna sistem do potankosti"

"Izzivi, ki so pred njim, so veliki, zelo zahtevni in na tem mestu se mu zahvaljujem, da jih je sprejel," je danes Janša povedal o Poklukarju, okoli katerega so se v koaliciji zedinili, da bo "nadkvotni" minister. Poklukarju, ki je kot cilj izpostavil široko dostopno javno zdravstvo, so SDS, NSi in SMC priznavale potrebne kompetence. "Veseli nas, da je dostojanstvo vsakega človeka ena njegovih najpomembnejših vrednot," je dejal vodja poslancev NSi Jožef Horvat, ki je novoimenovanega ministra označil za "odličnega kriznega menedžerja".

"To je človek, ki zagovarja javno zdravstvo, to je človek, ki do potankosti pozna sistem," je poudarila Anja Bah Žibert iz SDS. Med izzivi, ki ga čakajo, je nanizala reševanje nakopičenih številnih sistemskih težav, infrastrukturnih zaostankov in spopadanje s čakalnimi vrstami ob kadrovski podhranjenosti zdravstvenega ministrstva, ki da ima vse prej kot optimalno zasedbo. Podporo Poklukarju so ob SNS Zmaga Jelinčiča izrazili v Desusu, poslanec Branko Simonovič je izpostavil, da je Poklukar med ključnimi temami, ki "zahtevajo takojšnje proaktivno delovanje, prepoznal tudi dolgotrajno oskrbo", za kar da se v njihovi stranki zavzemajo že leta.

 

V opoziciji bolj kontra vladi kot ministru

Ministra niso podprli v LMŠ, SAB, SD in Levici, bolj kot strokovno podkovanost pa so problematizirali delovanje aktualne vlade nasploh, s čimer so nekateri utemeljevali glasove proti. "Nedvoumno je kredibilen kandidat, ampak po naši oceni se bo v tej vladni koaliciji, kjer eden odloča o vsem, težko znašel," je povedala predsednica SAB Alenka Bratušek. Dodala je sicer, da Poklukarja pozna iz časa njegovega reševanja jeseniške bolnišnice, ko je "v ekstremno kratkem roku brez državne intervencije bolnišnico spravil iz rdečih v zelene številke". "Dobrega zdravnika dati v slabo vlado, je škoda, kajti v resnici izgubi zdravnik svoj renome, dobro ime in spremljajo ga slabe odločitve," je dejal poslanec LMŠ Jani Möderndorfer in dodal, da mu v LMŠ želijo veliko sreče, malo slabih odločitev in da naj bo pogumen tudi, "ko mu bodo drugi vsiljevali odločitve". Sanacija zdravstvenega sistema sicer presega obdobje enega mandata, kaj šele obdobje dobrega leta, ki Poklukarju preostaja do predvidenih rednih volitev, se je strinjalo več poslancev. Novoizvoljeni minister je o tem spregovoril že na odboru in povedal, da na nekatere reformne zakone čakamo leta, celo desetletja: "To je cilj. Za katerega bo največja pripravljenost, pa bomo ocenili v naslednjih dneh in potem šli korak za korakom."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta